The Masterson Method®
Integrated Equine Performance Bodywork™

Masterson Method_brochure

Flyer Masterson Method

Een mooie titel! In begrijpelijk Nederlands:
De Masterson Methode gebruikt technieken uit verschillende behandelmethoden en heeft deze geïntegreerd tot een methode van lichaamswerk voor paarden, gericht op het verbeteren van de prestatie.

De Masterson Method® is een unieke, interactieve methode.

Jarenlange stress en stijfheid in het paardenlichaam kunnen vaak worden opgelost in een paar sessies. Door opgebouwde spanning in diepe houdingsspieren te verminderen verbeteren de prestaties van het paard.

In tegenstelling tot traditionele massage werkt deze methode met het zenuwstelsel van het paard en neemt het paard actief deel aan het proces. Het is iets dat je SAMEN MET het paard doet, in plaats van aan het paard. Of zoals men in het Engels zo mooi zegt “It is something you do WITH the horse, rather than TO the horse”.

Het paard

Het paard is een prooidier en zodoende ook een vluchtdier. Instinctief verdoezelt het pijn en ongemak. Het paard zal altijd proberen om sterk te lijken. Vertoont het paard tekenen van pijn of zwakte, dan is het risico groot dat het geselecteerd wordt door een roofdier, of als zwakke schakel achtergelaten wordt door de kudde. Elk paard probeert daarom tekenen van pijn en ongemak weg te stoppen en niet te tonen. Dit is ook de reden waarom het zo moeilijk kan zijn om kreupelheid in een paard goed te beoordelen.

En, dit is ook de reden waarom een paard door zijn fysieke grenzen gaat om te voldoen aan wat wij van hem vragen.
Wanneer het paard ons vervolgens begint te vertellen dat het ongemakkelijk voor hem wordt of dat hij niet in staat is om te doen wat hem gevraagd wordt, wordt dit door ons vaak geïnterpreteerd als een gedrags- of trainingsprobleem en wordt het paard “gecorrigeerd” of “er doorheen” gereden door de ruiter. En het paard gehoorzaamt en gaat verder…

Om te voldoen aan onze eisen, gaat het paard dan maar compenseren. Pijnlijke delen worden ontzien, waardoor andere delen extra worden belast en gespannen raken (of misschien is het beter om te zeggen “overspannen” raken). Over tijd eist de accumulatie van spanning zijn tol wanneer de diepe houdingsspieren hypertoon (gespannen) worden.

Masterson Method®

Het paard communiceert bijna volledig via lichaamstaal; van hele subtiele reacties tot de meest voor de hand liggende. Een groot deel van de lichaamstaal van het paard wordt vaak door ons gemist.

De Masterson Method is een interactieve methode waarbij juist intensief met de subtiele reacties van het paard wordt gewerkt om niet-zo-subtiele resultaten te behalen.
Door niveaus van druk (aanraking) en beweging op het lichaam van het paard uit te oefenen op een manier dat het zenuwstelsel van het paard niet in staat is om zich hier tegen te verzetten wordt het paard in staat gesteld aan te geven waar het spanning vasthoudt. Daarna wordt het zenuwstelsel in staat gesteld de spanning los te laten. En het paard wordt in staat gesteld te vertellen wanneer de spanning is opgelost.

Het deel van het zenuwstelsel van het paard dat pijn en ongemak verdoezelt (het sympathische zenuwstelsel, oftewel het deel dat actief is bij vluchten, vechten of bevriezen) ontspant. En het deel van het zenuwstelsel dat regenereert en geneest (het parasympathische zenuwstelsel) wordt geactiveerd. Hierdoor kan het paard spanning loslaten, die het moeilijk zelf kan oplossen.

Blaasmeridiaan techniek

Blaasmeridiaan paardDè basistechniek van de Masterson Method is de blaasmeridiaan. Het is een eenvoudige maar krachtige techniek die je leert om:

  • een begin te maken met het lezen van subtiele veranderingen in de lichaamstaal van je paard;
  • je paard in staat te stellen spanning in diepere houdingsspieren te verminderen; en
  • je paard te lezen, via grotere ontspanningsreacties, wanneer het paard de spanning heeft losgelaten.

Alles wat het van je vraagt is geduld en een zachte hand. Verder is het simpel. Probeer het! In het artikel “Blaasmeridiaan paard” lees je hier meer over en wordt de techniek in een filmpje heel duidelijk uitgelegd.

Voordelen van de Masterson Method®

Beweging & prestatie

Door SAMEN MET het paard te werken en niet aan het paard, kan het paard de spanning loslaten die het vasthoudt in essentiële diepe houdingsspieren en in de spieren in nek, schouders en bekkengebied, die de beweging en prestatie beïnvloeden.

Training & gedrag

Agressief, “druk” of nerveus gedrag van het paard zal vaak veranderen wanneer diep gelegen fysiek ongemak wordt verlicht. Dit ongemak zit vaak in de spieren om de wervelkolom en in de houdingsspieren van het paard. In sommige gevallen kan de verandering indrukwekkend zijn, vooral als de spanning in het weefsel gedurende jaren is opgebouwd.

Vertrouwen & relatie

Wanneer het paard doorkrijgt dat er gereageerd wordt of wat hij of zij aangeeft, ontwikkelt zich een niveau van vertrouwen. Dit helpt uiteraard om het paard nog beter te kunnen helpen. Dit is echt geweldig om te zien en te ervaren.

Het maakt niet uit welke discipline beoefend wordt. In alle gevallen behoort het paard onze partner te zijn. En, we zouden onszelf en onze paarden constant moeten vragen wat we kunnen doen om die relatie te verbeteren!

Jim Masterson

Jim Masterson_Masterson MethodIn 1998, terwijl Jim aan het groomen was in het hunter-jumper show circuit in Amerika, begonnen hem de subtiele veranderingen in het lichaam van de paarden op te vallen terwijl de paarden door therapeuten behandeld werden. Veranderingen die correleerde met wat de therapeuten aan het doen waren.

Hij leerde dat als je vertrouwt op en volgt wat het paard aangeeft terwijl je ermee werkt, het paard deel gaat nemen aan het proces om spanning op te lossen die het vasthoudt in zijn lichaam.
Het resultaat is niet alleen een verbetering van de bewegingsvrijheid en daarmee de prestaties, maar ook van het vertrouwen dat zich ontwikkelt tussen paard en mens.

Jim werkte samen met ervaren ruiters en behandelde heel veel sportpaarden. Van de ruiters kreeg hij feedback over het effect van zijn behandelingen. En zo ontwikkelde hij een eigen effectieve methode, waarin gebruik gemaakt wordt van technieken uit verschillende behandelmethoden zoals massage, traditionele Chinese geneeskunde, chiropractie en cranio sacraal therapie.

Zijn kennis en kunde vielen op, wat onder meer leidde tot het begeleiden van het USA Endurance Team tijdens de wereldkampioenschappen in 2006, 2008, 2010, 2012 en 2014.
Regelmatig kreeg Jim de vraag of hij mensen niet zou kunnen leren wat hij kon en zo ontstond een boek, dvd en opleidingstraject onder de titel Masterson Method® – Integrated Equine Performance Bodywork™.

Contact

MMCP_Masterson_Masja FickBen je benieuwd geworden wat een behandeling volgens de Masterson Methode voor jouw paard kan doen? Als Masterson Method Certified Practitioner (MMCP) laat ik je dat met alle plezier zien! Neem daarvoor even contact met me op via het contactformulier, telefoon, app, email of Facebook!
T: 06-20 190 913
E: info@masjafick.nl

Nog even doorlezen? Meer informatie over de Masterson Methode in de Praktijk vind je hier.
Of zou je graag zelf (een deel van) de opleiding willen volgen? Meer informatie lees je in het artikel “Opleiding Masterson Methode“!

En de website van Masterson in Amerika vind je hier: https://mastersonmethod.com/