The Masterson Method


Ondersteunende behandelmethode voor paarden in verschillende trainingsfasen

Masterson Method Weekend Seminar NederlandDe Masterson Method is ontwikkeld om te voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld in de paardensport. Het combineert technieken uit verschillende behandelmethodes, zoals Traditionele Chinese Geneeskunde, chiropractie, cranio sacraal therapie en sportmassage.

De methode richt zich met name op het herstellen en verbeteren van de bewegingsvrijheid en souplesse, waardoor het paard met meer gemak en plezier de gevraagde prestaties kan leveren.

Bewegingsbeperking ontstaat vaak gaandeweg

Beperking van bewegingsvrijheid kan het gevolg zijn van een ongeluk, overbelasting door niet passende training of compensatie voor pijn. Vaak ontstaat een bewegingsbeperking gaandeweg. De spanning in het zachte weefsel (spieren, fascia etc.) neemt langzaam toe. Wanneer spieren gespannen raken, kunnen ze niet meer volledig samentrekken en ontspannen. Hierdoor wordt de beweging van het gewricht – die door deze spieren in gang wordt gezet – beperkt. Naast dat dit schadelijk is voor het gewricht, heeft dit een negatief effect op het functioneren van het paard als geheel.

Asymmetrische belasting

Vaak bouwt de spanning ongelijkmatig in het lichaam op, waardoor er een asymmetrische belasting op botten en weefsels ontstaat. Dit zorgt voor een (verdere) beperking van de functionaliteit van het paard.

Onnatuurlijke spanning in spieren veroorzaakt een onnatuurlijke trekkracht op pezen en ligamenten, wat uiteindelijk kan leiden tot “plotselinge” blessures, waarvan de daadwerkelijke oorzaak soms in een ver verleden ligt.

Bewegingsvrijheid is de sleutel

De principes en technieken van de Masterson Method zijn erop gericht de spanning in het zachte weefsel op te lossen en zodoende de natuurlijke bewegingsvrijheid van de gewrichten te herstellen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de balans tussen beide lichaamshelften (links/rechts) in hun bewegingsbereik.
Zowel de nek, hals, schouders, rug, lendenpartij en bekkengebied als de voor- en achterbenen krijgen allemaal gedegen aandacht tijdens de behandeling.

Interactie met het paard

Psoas paardWat de Masterson Method uniek maakt, is de interactie met het paard. Er wordt intensief gewerkt met de reacties die het paard geeft op de vaak lichte aanraking. Het paard is daardoor actief betrokken bij de behandeling. In het Engels zegt men zo mooi “It is something you do WITH the horse, rather than TO the horse”. Jarenlange stress en stijfheid in het paardenlichaam kunnen zo vaak worden opgelost in een paar sessies. Door opgebouwde spanning in diepe houdingsspieren te verminderen verbetert de bewegingsvrijheid en daarmee het plezier en de prestaties van het paard.

Jim Masterson

Jim Masterson_Masterson MethodJim Masterson, oprichter van The Masterson Method®, was jarenlang de therapeut van de Amerikaanse enduranceruiters en begeleidde vele jaren internationaal succesvolle sportpaarden in verschillende disciplines.
Tegenwoordig ligt zijn focus op het delen van zijn kennis en ervaring en het internationaal opleiden van studenten tot Masterson Method Certified Practitioner (MMCP).

Behandeling volgens de Masterson Method

MMCP_Masterson_Masja FickBen je benieuwd geworden wat een behandeling volgens de Masterson Methode voor jouw paard kan doen? Ik ben Masterson Method Certified Practitioner (MMCP) en laat ik je dit met alle plezier zien en ervaren!

Neem contact met me op via het contactformulier, telefoon, app of email:
T: 06-20 190 913
E: info@masjafick.nl

Instructeur Masterson Methode

Naast dat ik Masterson Method Certified Practioner ben, ben ik ook instructeur voor de eerste fase van de opleiding in Nederland. De eerste fase bestaat uit een weekend, gevuld met oefenen van de basis technieken van de methode. De weekenden zijn toegankelijk voor iedereen. De agenda vind je op de pagina “Workshops“.

Meer informatie over de Masterson Method® vind je op: https://mastersonmethod.nl

Blaasmeridiaan techniek. Deze kun je zelf doen!

Blaasmeridiaan PaardDè basistechniek van de Masterson Method is de blaasmeridiaan. Het is een eenvoudige maar krachtige techniek, die je zelf kunt doen met je paard. En die je leert om:

  • een begin te maken met het lezen van subtiele veranderingen in de lichaamstaal van je paard;
  • je paard in staat te stellen spanning in diepere houdingsspieren te verminderen; en
  • je paard te lezen, via grotere ontspanningsreacties, wanneer het paard de spanning heeft losgelaten.

Alles wat het van je vraagt is geduld en een zachte hand. Daarna is het simpel; gewoon doen! In het artikel “Blaasmeridiaan paard” lees je hier meer over en wordt de techniek in een filmpje heel duidelijk uitgelegd.