Singeldruk relevant voor prestatie van het paard!

Singeldruk paard

Het is een aantal jaren geleden, maar nog steeds relevant. In 1999 is er een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van singeldruk op de prestatie van renpaarden. (1)
De singels moesten strak genoeg zitten om ervoor te zorgen dat de zadels niet gingen glijden. Voor de meting werd aangesingeld met een spanning van 5, 10, 15 en 20kg. De conclusie uit het onderzoek was dat voor optimale prestatie de singeldruk minder moet zijn dan 10kg. Bij een spanning van 5kg werd het beste gepresteerd.

En dus…???

Mogelijk denk je nu “lekker boeien, ik zadel toch geen renpaarden op!?”. Maar, het vertelt ons wel dat een strakke singel van invloed is op het uithoudingsvermogen van het paard, waarschijnlijk vanwege zijn (on)vermogen om diep te ademen. Zelfs als je niet gaat voor die hoge snelheid of andere top prestatie dan nog heeft dit invloed op je paard. Als je zadel heen en weer glijdt, ben je eerder geneigd de singel strakker aan te trekken om hem op zijn plaats te houden. Een goed passend zadel glijdt niet heen en weer. Dus, bij een goed passend zadel kun je rijden met minder spanning op de singel, zodat je paard het werk langer vol kan houden en minder vermoeid raakt.

(1) Influence of girth strap tensions on athletic performance of racehorses, JR Bowers, RF Slocombe, Equine Veterinary Journal Supplement 30 (1999) 52-56

Geplaatst in Divers en getagd met .