Hoe een blokkade kan ontstaan bij een paard

Een blokkade bij je paard kan ontstaan door een ongeluk, spontane glij- of valpartij of bijvoorbeeld door vastliggen in de stal. De meeste blokkades ontstaan echter gaandeweg.

Blokkade paard_paard uit balans drafEen ongemak of een pijntje stopt een paard zo lang mogelijk weg. Dit heeft te maken met de overlevingsstrategie van het paard als prooidier, waarbij hij zijn zwakte niet wil tonen aan een roofdier.

Hoe een blokkade over tijd ontstaat

Als het paard een pijntje wegstopt – er als het ware omheen gaat lopen – gaat hij compenseren. Het aangedane weefsel dat gevoelig is of pijn doet, wordt ontlast, draagt minder gewicht en de bewegingsruimte wordt beperkt. Over tijd verdwijnt de pijn, het lichaam herstelt de blessure. Alleen, doordat het weefsel gedurende langere tijd minder is gebruikt, is het weefsel stijf geworden. De bewegingsvrijheid is nu minder dan die voorheen was. Het lichaam is gewend geraakt aan deze beperkte bewegingsvrijheid. In het bewustzijn van het paard is dit nu de bewegingsruimte waarbinnen het zonder pijn kan bewegen.

Doordat het pijnlijke weefsel niet volledig kan worden belast, wordt ander weefsel extra belast / overbelast door extra gewicht te dragen of een bepaalde beweging te maken ter compensatie. Dit weefsel is er echter niet voor gemaakt om extra belast te worden. Voor eventjes is dit niet zo’n probleem, maar duurt de overbelasting te lang, dan heeft dit een negatief effect op de kwaliteit van het weefsel. Het kan onvoldoende ontspannen en raakt zodoende (over)spannen. De spanning in de spieren neemt toe, banden en pezen kunnen overbelast raken.

Spanning beperkt, maakt strak en stijf. Zenuwen en bloedvaten hebben geen vrije doorgang meer, de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen verslechtert. De cellen worden niet goed verzorgd en worden zwak en ziek. Zo wordt het lichaam vatbaar voor blessures.

Oplossen van blokkades bij het paard

Masja Fick_blokkade paardEen blokkade, die over een langere periode is ontstaan, is een blokkade omdat het omliggende weefsel is aangedaan. Het is zo gespannen dat het de bewegingsruimte van een gewricht beperkt. Daarom is het zaak om niet alleen te focussen op de blokkade zelf, maar om ook omliggende spieren, ligamenten en verbindend weefsel (fascia) te behandelen. Zo wordt de oorspronkelijke bewegingsvrijheid in de kern hersteld.

Bij het behandelen is het van belang om het weefsel eerst te ontspannen. Vervolgens kan rustige beweging worden toegevoegd. Door het weefsel, dat beperkt is in zijn bewegingsruimte, in een ontspannen toestand weer te bewegen voelt het paard dat die beweging geen pijn meer doet. Door langzaam maar zeker de bewegingsruimte te vergroten wordt het paard zich weer bewust van de bewegingsruimte die mogelijk is en zo herstelt de bewegingsvrijheid zich.

Oplossen van blokkades van belang voor gezondheid

Naast dat het oplossen van blokkades het paard zijn bewegingsvrijheid teruggeeft, is het ook super belangrijk voor zijn gezondheid. Spanning hoopt zich vaak unilateraal (aan één kant) op. Het paard wordt gestoord in zijn balans en evenredige belasting van zijn lichaam. Het naar één kant minder makkelijk buigen tot moeite met de vliegende galopwissels, het zijn zo maar een paar voorbeelden van problemen die kunnen ontstaan door eenzijdige stijfheid van het lichaam.

Contact

Heb jij het gevoel dat jouw paard beter kan? Dat iets hem beperkt om zijn ware potentieel te bereiken? Twijfel dan niet langer, kom in actie en neem even contact met me op via het contactformulier, app, sms, telefoon of email:
Tel.nr. 06-20 190 913
Email: info@masjafick.nl

Geplaatst in Klachten & Gezondheid en getagd met .