Een blokkade bij je paard kan ontstaan door een ongeluk, spontane glij- of valpartij of bijvoorbeeld door vastliggen in de stal. De meeste blokkades ontstaan echter gaandeweg.
Een ongemak of een pijntje stopt een paard zo lang mogelijk weg. Dit heeft te maken met de overlevingsstrategie van het paard als prooi- en kuddedier. Een paard wil zijn zwakte niet tonen aan een roofdier en wil ook niet de zwakke schakel zijn in de kudde en zo het risico lopen om achtergelaten te worden.
Maar, als het paard het pijntje wegstopt – er als het ware omheen gaat lopen – gaat hij compenseren. Zodoende ontlast hij het aangedane weefsel en (over)belast hij ander weefsel om extra gewicht te dragen of een bepaalde beweging te maken. Dat weefsel is er echter niet voor gemaakt om extra belast te worden. Voor eventjes is dit niet zo’n probleem, maar duurt de overbelasting te lang, dan heeft dit een negatief effect op de kwaliteit van het weefsel. Het kan onvoldoende ontspannen en raakt zodoende (over)spannen. De spanning in de spieren neemt toe, banden en pezen kunnen overbelast raken. Zelfs een blokkade in de wervelkolom kan het resultaat zijn.
Waarom ontspanning zó belangrijk is
Spanning beperkt, maakt strak en stijf. En zodoende wordt het lichaam vatbaar voor blessures.
Ontspanning geeft bewegingsvrijheid en maakt bewegen dus gemakkelijk. Blessure gevoeligheid neemt dan af. Door een ontspannen gebied hebben de bloedvaten en zenuwen vrije doorgang. En dus ook de aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. De cellen worden goed verzorgd en zijn gezond en sterk. Schade wordt sneller herstelt en het immuunsysteem kan zijn werk doen.
Oplossen van de blokkade bij het paard
Voor het oplossen van blessures, die over een langere periode zijn ontstaan, volstaat vaak niet alleen een manipulatie omdat het omliggende weefsel ook is aangedaan. En dus is het zaak om spieren, ligamenten en verbindend weefsel (fascia) ook te behandelen om de oorspronkelijke bewegingsvrijheid terug te krijgen. Zo heeft een behandeling niet alleen effect op de aangedane plaats, maar op het welzijn van het gehele paard.
Tijdens een behandeling eerst ontspanning dan beweging
Tijdens de behandeling ga ik op zoek naar waar het paard de meeste spanning heeft opgebouwd. Door aanraking vraag ik het paard zijn lichaam te voelen en daar ook even bij te blijven. Het zenuwstelsel werkt namelijk zo dat dan (een eerste stukje van) de spanning opgelost kan worden. Vervolgens vraag ik heel rustig wat beweging, waarbij de mate van ontspanning belangrijker is dan de grootte van de beweging. Dit stelt het paard om nog meer spanning los te laten. En zo werken we stap voor stap naar minder spanning wat tot een verbetering van de bewegingsvrijheid leidt.
Contact
Mocht je na het bovenstaande denken “Goh, misschien is dit ook wat voor mijn paard!?”, twijfel dan niet langer, maar kom in actie en neem even contact met me op. Natuurlijk kun je gratis je verhaal aan me kwijt en je krijgt ook altijd een reactie van me. Contact opnemen is heel eenvoudig via het contactformulier, app, sms, telefoon of email.
Tel.nr. 06-20 190 913
Email: info@masjafick.nl