Rod en Denise Nikkel, Western Saddle Fit

Rod Nikkel_Western Saddle FitRod Nikkel heeft, samen met zijn vrouw Denise, ruim 20 jaar lang meer dan 2.600 “handmade” bomen (het skelet van een zadel) voor western zadels gemaakt. Zadelmakers bouwden hier vervolgens de zadels “omheen”.
Voordat Rod hiermee begon heeft hij op ranches gewerkt met en op western paarden (en dus ook zadels), die gebruikt werden voor het werk met de koeien en paarden. Denise was dierenarts.
Toen zij hun eigen bedrijf startten hadden ze, naast de opgedane kennis hoe een goede zadelboom te bouwen, dus ook waardevolle ervaring vanuit de praktijk, de één als rijder, de ander als dierenarts.

Dat de Nikkels grote interesse hebben in “het effect van een zadel op het paard” behoeft na bovenstaande tekst geen toelichting meer. En dan begrijp je ook dat de wervelkolom en de spieren, die zich onder het zadel bevinden, met name hun interesse hebben.
Rod en Denise aarzelden niet toen zich – over tijd – de mogelijkheid voordeed om dissecties uit te voeren op twee overleden pony’s. Hierdoor kregen ze nog meer inzicht in het functioneren van het bewegingsapparaat (botten, spieren en ligamenten). En begrijpelijk dat dit weer aanzette om research te doen en veel te lezen over hoe anatomie nou eigenlijk werkt; biomechanica dus.
Deze informatie leidde tot vele artikelen op hun website “www.rodnikkel.com” over anatomie en biomechanica van paarden. En uiteraard leggen ze daarbij zelf vaak de link naar western zadels. Een aantal artikelen heb ik vertaald en op deze website gepubliceerd op de pagina “Anatomie paard & Biomechanica paard” en in het kenniscentrum aan de rechterzijde van iedere pagina.

Naast de artikelen over anatomie en biomechanica hebben Rod en Denise nog veel meer artikelen geschreven, veelal gerelateerd aan het “zadelpassen van western zadels”. In 2017 hebben de Nikkels een tweede website gelanceerd “www.westernsaddlefit.com” met daarop alle informatie (en dat is veel!) overzichtelijk gepresenteerd. Naast verschillende video’s zijn de meer dan 100 artikelen ingedeeld in 7 categorieën. De informatie is goed vindbaar…dus ik zou zeggen ‘reserveer wat tijd om te lezen en bezoek hun website!’

Leer van mensen die westernzadels begrijpen, nu ook op DVD

Inmiddels heeft een opvolger het bouwen van de zadelbomen overgenomen, maar Rod en Denise gaan onverminderd door om hun kennis en passie rondom “hoe western zadels inwerken op het paard” te delen, niet alleen met zadelmakers, maar ook met de ruiters in het algemeen. Naast de websites en alle artikelen delen Rod en Denise inmiddels ook hun kennis via video en DVD. De 7 minuten durende video is gratis en bevat de “Essentials” van “Western Saddle Fitting” (zie hieronder).
Daarnaast hebben ze een 67 minuten durende DVD gemaakt waarin “The Basics” uitgebreid besproken worden. De onderwerpen, die aan bod komen, zijn te vinden op en de DVD is te koop via de website van Rod en Denise.
En er wordt inmiddels hard gewerkt aan een DVD die “Well Beyond the Basics” gaat en meerdere uren zal duren. Dus, geïnteresseerd? Meld je aan op de website – onderaan de pagina – van Rod & Denise Nikkel om op de hoogte te blijven!