Wanneer een paard sleept met zijn achterbenen (of, met één achterbeen), ongeacht de oorzaak, slijt de teen van de hoef snel af. Het kan zijn dat er een scherp randje ontstaat aan de voorkant van de hoefwand. Maar vaak resulteert het in een afgerond, vierkant en gepolijst uiterlijk aan de voorkant.
Draaft het paard over de weg, dan kun je vaak horen dat hij zijn achterbeen of achterbenen net niet hoog genoeg optilt in de zwaaifase naar voren, waardoor de hoef net even de grond raakt.
Dit hoeft niet persé een probleem te zijn, maar is vaak wel een indicatie dat er ruimte is voor verbetering.
Teenlengte van de hoef
We hebben het over het slepen van de hoef over de ondergrond en dan is het logisch om als eerste even stil te staan bij de hoef zelf. Belangrijk is dat die goed onderhouden wordt. Maar zelfs dan, blijf altijd kritisch kijken. Want ook bij regelmatig bekappen kan het zijn dat de teen toch te lang wordt. Naast dat dit belastend is voor de pezen en het hoefmechanisme, kan dit de reden zijn dat het paard sleept mijn zijn achterbenen.
Leeftijd & Hypermobiel
Jonge paarden – en zeker de huidige, moderne, hypermobiele paarden – missen vaak de balans en spierkracht, en daarmee de coördinatie, om hun achterbenen goed op te tillen. De achterbenen blijven dan ook gemakkelijk iets te ver achter de massa respectievelijk treden nog niet zo goed onder. Heel belangrijk om in de training veel aandacht te besteden aan de balans middels het rechtrichten en daarmee de natuurlijke scheefheid aan te pakken.
Balans, kracht en coördinatie
Natuurlijk kunnen ook oudere paarden beperkt zijn in hun balans, spierkracht en coördinatie. Het kan zijn dat duidelijk is waar deze situatie mee samenhangt, zoals een poos uit training zijn om welke reden dan ook. Maar, wordt het paard gewoon getraind en sleept hij toch met één of beide achterbenen, dan is het verstandig om verder te kijken. Belangrijk is de vraag of de training passend is voor het paard, met voldoende aandacht voor het corrigeren van de natuurlijke scheefheid.
Een scheef gaand paard loopt niet in balans, zal met één of beide achterbenen niet goed kunnen ondertreden en mogelijk één of beide achterhoeven aan de voorkant afslijten. Maar de oorzaak kan natuurlijk ook fysiek zijn.
Paard sleept met achterbenen door fysieke oorzaak
Voelt het paard ergens in zijn lichaam een beperking of blokkade en kan hij zijn achterbenen simpelweg niet goed optillen? Of misschien voelt het paard ergens een pijntje, gaat daar “omheen” lopen en past daarom zijn houding aan. Het kan zijn dat het paard last heeft van zijn bekken, SI-gewricht of rug door bijvoorbeeld een val of een slecht passend zadel. Maar, het kan ook verder naar voren zitten zoals bij de overgang van de hals naar de borst, de zogenaamde cervico-thoracale overgang.
Het kan gaan om een serieus probleem, zoals bijvoorbeeld een neurologische aandoening of een kreupelheid, waardoor het paard met één of beide achterbenen sleept. Ook wordt spat, waardoor het paard zijn spronggewricht niet optimaal kan buigen, nog wel eens aangemerkt als boosdoener.
Afhankelijk van de situatie is de dierenarts, osteopaat, hoefsmid en/of zadelpasser het juiste aanspreekpunt.
Knie op slot
Een andere situatie, die ertoe kan leiden dat het paard sleept met een achterbeen is het op slot gaan van de knie. Het beeld dat ontstaat wordt ook wel omschreven als “paard sleept achterbeen achter zich aan”, “paard struikelt met achterbeen”, “paard achterbeen op slot” of “paard zakt door achterbeen”. De medische term voor deze situatie is “proximale patella fixatie”. Dit is een onderwerp op zich en daarom het onderwerp van een volgende artikel.
Contact
Sleept jouw paard met zijn achterbenen en ben je benieuwd hoe ik daar naar kijk en of een behandeling zou kunnen helpen? Je bereikt me via het contactformulier, telefoon, sms, WhatsApp en messenger:
T: 06-20 190 913
E: info@masjafick.nl
Facebook