Paard sleept met achterbenen

Paard sleept met achterbenen_hoef slijt af   Paard sleept met achterbenen_paard sleept met achterbeen
Wanneer een paard sleept met zijn achterbenen (of, met één achterbeen), ongeacht de oorzaak, slijt de teen van de hoef snel af. Het kan zijn dat er een scherp randje ontstaat aan de voorkant van de hoefwand. Maar vaak resulteert het in een afgerond, vierkant en gepolijst uiterlijk aan de voorkant.

Draaft het paard over de weg, dan kun je vaak horen dat hij zijn achterbeen of achterbenen net niet hoog genoeg optilt. In de zwaaifase naar voren hoor je dat de hoef net even de grond raakt.
Dit hoeft niet persé een probleem te zijn, maar is vaak wel een indicatie dat er ruimte is voor verbetering.

Teenlengte van de hoef

We hebben het over het slepen van de hoef over de ondergrond. Dan is het logisch om als eerste stil te staan bij de hoef zelf. Belangrijk is dat die goed onderhouden wordt. Maar zelfs dan, blijf altijd kritisch kijken. Want ook bij regelmatig bekappen kan het zijn dat de teen toch te lang wordt. Naast dat dit belastend is voor de pezen en het hoefmechanisme, kan dit de reden zijn dat het paard sleept mijn zijn achterbenen.

Leeftijd & Hypermobiel

Jonge paarden – en zeker de huidige, moderne, hypermobiele paarden – missen vaak de balans en spierkracht, en daarmee de coördinatie, om hun achterbenen goed op te tillen. De achterbenen blijven dan makkelijk iets te ver achter de massa respectievelijk treden nog niet zo goed onder. Heel belangrijk om in de training veel aandacht te besteden aan de balans middels het rechtrichten en daarmee de natuurlijke scheefheid aan te pakken.

Balans, kracht en coördinatie

Natuurlijk kunnen ook oudere paarden beperkt zijn in hun balans, spierkracht en coördinatie. Het kan zijn dat duidelijk is waar deze situatie mee samenhangt, zoals een poos uit training zijn om welke reden dan ook. Maar, wordt het paard gewoon getraind en sleept hij toch met één of beide achterbenen, dan is het verstandig om verder te kijken. Belangrijk is de vraag of de training passend is voor het paard, met voldoende aandacht voor het corrigeren van de natuurlijke scheefheid.

Een scheef gaand paard loopt niet in balans. Daardoor zal hij met één of beide achterbenen niet goed kunnen ondertreden en mogelijk één of beide achterhoeven aan de voorkant afslijten. Maar de oorzaak kan natuurlijk ook fysiek zijn.

Paard sleept met achterbenen door fysieke oorzaak

Voelt het paard ergens in zijn lichaam een beperking of blokkade en kan hij zijn achterbenen simpelweg niet goed optillen? Of misschien voelt het paard ergens een pijntje en past daarom zijn houding aan. Het kan zijn dat het paard last heeft van zijn bekken, SI-gewricht of rug. Maar, het kan ook verder naar voren zitten, zoals bij de overgang van de hals naar de borst, de zogenaamde cervico-thoracale overgang.
Het kan gaan om een serieus probleem, zoals bijvoorbeeld artrose of een neurologische aandoening. Ook spat, waardoor het paard zijn spronggewricht niet optimaal kan buigen, wordt nog wel eens aangemerkt als boosdoener.
De boosdoener kan ook bijvoorbeeld een val of een slecht passend zadel zijn. In zo’n geval is de oplossing van het probleem, waardoor het paard met één of beide achterbenen sleept, vaak relatief makkelijk op te lossen.

Afhankelijk van de situatie is de dierenarts, osteopaat, hoefsmid en/of zadelpasser het juiste aanspreekpunt.

Knie op slot

Paard knie op slot_paard patella fixatieEen andere situatie waardoor het paard met een achterbeen sleept, is het op slot gaan van de knie. Het beeld dat ontstaat wordt ook wel omschreven als “paard sleept achterbeen achter zich aan”, “paard achterbeen op slot”, “paard zakt door achterbeen” of “het is alsof het paard in een gat trapt”. De medische term hiervoor is “proximale patella fixatie”. Dit is een onderwerp op zich en daarom het onderwerp van een ander artikel.

Geplaatst in Klachten & Gezondheid en getagd met , , .