Redenen voor “singelnijd” onderzocht

singelnijd_paard_singeldwangDe woorden “singelnijd” of “singeldwang” worden gebruikt wanneer een paard geïrriteerd of boos reageert op het vastmaken van de singel. Hij legt zijn oren in z’n nek, hapt, bijt, stamt met de voorbenen of trapt naar zijn buik met de achterbenen. Sommige paarden piepen letterlijk en een enkeling laat zich zelfs vallen.

Onderzoek door de Universiteit van Californië

Tijdens een retrospectieve studie aan de Universiteit van Califonië, Davis, werden de gegevens van 37 paarden beoordeeld. Deze paarden werden van 2004 tot 2016 naar de kliniek verwezen omdat ze hun oren in de nek legden, beten of anderszins negatief reageerden op het opzadelen en aansingelen. De onderzoekers documenteerden de diagnostische bevindingen van de eerste onderzoeken van elk paard, evenals alle behandelingen die daarop volgenden en de waargenomen verbeteringen.

Mogelijke oorzaken van singelnijd

Singelnijd of singeldwang is een niet-specifiek klinisch beeld en dat betekent dat er vele mogelijke oorzaken voor kunnen zijn. Hieronder de resultaten van de studie aan de Universiteit van Califonië.

Slecht passend zadel

Een slecht passend zadel krijgt vaak de schuld van singelnijd. Bij slechts drie van de onderzochte paarden werd het gedrag dat hoort bij singelnijd aan deze oorzaak gekoppeld. “Dit lage aantal kan komen door een gebrek aan bewustzijn bij de dierenartsen, vooral in de eerste jaren van de studie. In de dagelijkse praktijk zien we een hoger aantal slecht passende zadels in vergelijking met wat werd waargenomen in de studie”, zegt Esther Millares-Ramírez, dierenarts en nauw betrokken bij het onderzoek aan de Universiteit.

Bewegingsapparaat of maagzweren

In een veel groter aantal gevallen werd de singelnijd herleid tot een probleem van het bewegingsapparaat of maagzweren. Tien van de 37 onderzoekspaarden bleken artrose in de wervelkolom, spat, kreupelheid in de voorbenen of andere problemen aan het bewegingsapparaat te hebben. Hun gedrag verbeterde zodra deze aandoeningen waren behandeld. Evenzo toonde gastroscopie (het bekijken van de binnenkant van de maag met een camera) aan dat 12 van de paarden maagzweren hadden. In al deze gevallen verdween de singelnijd na behandeling binnen een periode van zes maanden.

Overige oorzaken van singelnijd

De overige 11 van de 37 paarden hadden een verscheidenheid aan diagnoses, variërend van niet-specifieke schoft- en borstpijn, eierstoktumoren tot urineweginfecties. “In deze gevallen, waarin de diagnose van singelnijd niet echt logisch leek, weten we niet of singelnijd slechts een uiting was van een groter probleem dat tegelijkertijd aanwezig was”, zegt Millares-Ramírez. “Voor de urineweginfectie is dit bijvoorbeeld moeilijk te zeggen. Maar de pijnpaden in het lichaam zijn verbazingwekkend en dus kan de singelnijd verband houden met het uitstralen van pijn.”

Gedragsproblemen / relatie met de eigenaar

Bij slechts één paard in de studie werd singelnijd toegeschreven aan een gedragsprobleem. “We zien soms paarden die klinisch helemaal gezond zijn, maar die agressief reageren op de eigenaar. Ik herinner me een geval waarin we veel dingen hebben geprobeerd; we zijn begonnen met een ontstekingsremmende behandeling, de behandeling van zweren – ook al waren er bij gastroscopie geen tekenen van zweren – en het gedrag van het paard veranderde niet. Uiteindelijk besloot de eigenaar het paard naar een trainer te brengen en dat heeft geholpen.”

Type singel

Singelnijd paard singeldwang_type singelHoewel dit niet is meegenomen in het onderzoek van de universiteit, kan het type singel van invloed zijn op het gedrag van je paard. Tegenwoordig zijn singels in alle maten en vormen verkrijgbaar. Anatomisch gevormd, uiteenlopende materialen, met of zonder elastiek.

Waar het ene paard super mee loopt, wordt het andere paard stik chagrijnig van. Het kan een zoektocht zijn om een passende singel te vinden. Overleg even met je zadelpasser, want hij/zij heeft waarschijnlijk een assortiment dat je kunt testen voordat je je geld uitgeeft.

Gebruik je een singel met elastiek, zorg er dan voor dat het elastiek aan beide kanten zit. Anders ontstaat er een drukverschil tussen links en rechts voor je paard. En, dit kan ook je zadel iets scheef trekken.

Let ook goed op de lengte van de singel, zeker wanneer het een dressuursingel betreft en de singelstoten van het zadel onder de zweetbladen uitkomen. De gespen van de singel behoren onderlegd te zijn en hoog genoeg te worden bevestigd, zodat de elleboog van het paard geheel vrij en ongehinderd kan bewegen.

Manier van aansingelen

Maak je de singel vast, doe dit dan eerst losjes en zo dat je zowel aan de rechter- als de linkerkant nog wat kunt aansingelen. Singel vervolgens afwisselend een gaatje aan de ene kant en daarna aan de andere kant aan. Trek de singel rustig aan en maak geen korte krachtige trekbewegingen omhoog omdat dit erg onprettig is voor het paard.

Natuurlijk is het belangrijk dat het zadel goed blijft liggen, maar beter is het om de singel niet zo strak aan te trekken als je kunt. Dit is voor het paard niet prettig en heeft volgens onderzoek ook een negatief effect op de prestatie van het paard. Meer lees je in het artikel “Singeldruk relevant voor prestatie van het paard“.

Begin je onderzoek bij de basis!

Als jouw paard chagrijnig reageert bij het opzadelen en/of aansingelen, dan begin bij de basis en laat je zadel nakijken. Levert dit geen verbetering op, dan is het zinvol om samen met je dierenarts en vervolgens je osteopaat een lichamelijke oorzaak uit te sluiten.
Ben je op zoek naar een osteopaat? Neem dan eens contact met me op:
T: 06-20 190 913
E: info@masjafick.nl
Facebook

Geplaatst in Klachten & Gezondheid en getagd met , , .