Dit heeft niks te maken met een regelmatig voorkomende situatie, maar af en toe zie ik iets voorbij komen dat interessant is. Onder het motto “je kunt het maar weten”.
Een internationale MMCP collega informeerde dat zij een sessie had gedaan met een paard met oortanden (“ear teeth”, in het Engels).
De eigenaren van het paard kregen hem toen hij 2 of 3 jaar oud was. Ze merkten dat er iets mis was omdat het paard niets kon onthouden. Elke dag begon opnieuw, zelfs met de meest simpele dingen. Na vele onderzoeken werd ontdekt (door een lokale osteopaat) dat hij oortanden had.
Blijkbaar, terwijl in de baarmoeder, kunnen melktanden (of de cellen die de melktanden vormen) naar de gehoorgang zweven. De tanden van dit paard gingen zelfs verder en zijn bleven steken in het gebied boven het oog en onder de basis van het oor. Er is een operatie uitgevoerd om de tanden te verwijderen en het paard is verbeterd. Er is nog steeds minstens één kleine tand ingebed in de schedel die ze hebben laten zitten.
De oorspronkelijke eigenaar dacht dat het paard gedragsproblemen had – waarvan we weten dat dit zelden het geval is.
Dit laat maar weer eens zien dat het verstandig is om niet op te geven als je voelt, merkt en/of weet dat er iets niet klopt! Bijna altijd is er een reden. De uitdaging is om die te vinden!
Erratische kies officiële naam voor oortanden
Toen ik bovenstaande tekst plaatste had ik er zelf nog nooit van gehoord. Maar, zoals zo vaak, vervolgens had ik twee klanten op één dag die hier ervaring mee hadden. In het Nederlands heet een “oortand” officieel een “erratische kies”, of ook wel een “zwevende kies” genoemd.
Bij één klant was het paard geopereerd, bij de ander zat de kies bij de pony er nog. En het plan is ook om deze gewoon te laten zitten omdat de pony er geen last van lijkt te hebben.
Dat de erratische kies er zit, is in de buurt van het kaakgewricht vanaf de buitenkant te zien. En in beide gevallen zat respectievelijk zit er een fistel (ook wel “pijpzweer” genoemd) in de buurt van het oor, wat een kanaaltje vormt tussen de kies en de buitenlucht, waardoor zo nu en dan een beetje vocht naar buiten kwam respectievelijk komt.