Cranio Sacraal Therapie voor paarden

Cranio sacraal therapie voor paarden_Masja FickVaak vraagt de term “cranio-sacraal” enige uitleg. Cranium betekent “schedel” en sacrum betekent “heiligbeen”. Het sacrum is onderdeel van de wervelkolom en is het bot net vóór de staatwervels.

De schedel heeft als hoofdfunctie het beschermen van de hersenen en de wervelkolom bevat het ruggenmerg. De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel, dat onder andere alle essentiële functies in het lichaam aanstuurt en coördineert.

Het centrale zenuwstelsel, dus zowel hersenen als ruggenmerg, worden ter bescherming omgeven door de hersenvliezen. Deze kun je je voorstellen als een soort langwerpige zak. In deze zak, tussen de vliezen en de hersenen en ruggenmerg, bevindt zich het hersenvocht. Ook wel liqour of cranio sacraal vocht genoemd.

Het hersenvocht zorgt voor bescherming, door demping van beweging, en voor met name afvoer van afvalstoffen. Het hersenvocht wordt gevormd in de hersenen, door filtratie van bloed, en stroomt van de hersenen naar het sacrum en weer terug. Door de pompbeweging van het cranio sacrale systeem wordt er continue vers vocht aangevoerd. Na gebruik wordt het hersenvocht in de schedel weer opgenomen in de bloedbaan.

In ons en het paardenlichaam bevinden zich drie ritmes. De hartslag voor de bloedsomloop, de ademhaling voor de aanvoer van zuurstof en afvoer van kooldioxide en het cranio sacrale ritme, dat vers hersenvocht in het systeem rondom de hersenen en ruggenmerg pompt.

Cranio sacraal therapie voor paarden_Masja Fick

Cranio sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie

Cranio sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie en gebaseerd op wetenschappelijk ontdekkingen van Dr. William Sutherland (in de jaren rond 1930) en Dr. John Upledger (in de jaren rond 1970). Zij ontdekten dat, zoals de hartslag en ademhaling een ritmische beweging maken, ook het hersenvocht op ritmische wijze beweegt, zoals de eb en vloed beweging van de zee.

De aanmaak en het ‘wegpompen’ van het cranio sacrale vocht, zorgt ervoor dat de schedel met het cranio sacrale ritme mee beweegt door een beetje uit te zetten en weer terug te bewegen. Dit ritme is met de handen door het hele lichaam te voelen, omdat alles met elkaar verbonden is, via de schedel, wervelkolom en het bindweefsel.

In een gezond lichaam is de ruimte voor de werking van het cranio sacrale systeem en zijn ritme maximaal. Verstoringen in deze ritmische ademhaling van het zenuwstelsel geven verstoringen in het lichaam. Hierbij kan gedacht worden aan lichamelijke blessures of emotionele trauma’s, waardoor het hersenvocht niet meer vrij kan doorstromen. Het natuurlijke ritme raakt uit balans, waardoor het paard niet meer optimaal kan functioneren.

De plek(ken) waar dit gebeurt, kan een cranio sacraal therapeut opzoeken met zijn handen. Dit is geen hocus pocus, maar vraagt wel fijngevoeligheid en oefening. Aangedane plekken kunnen warm zijn of stroperig / minder soepel aanvoelen. Vervolgens zijn er verschillende zachte manuele technieken om het lichaam op die plek(ken) te gaan behandelen om de doorstroming weer op gang te brengen en zo de terugkeer naar balans te stimuleren.

Benieuwd geworden?

Ben je benieuwd wat cranio sacraal therapie kan doen voor jouw paard? Neem dan eens contact met me op! Ik hoor graag waar je tegenaan loopt.
Je bereikt me via het contactformulier, telefoon, app of email:
T: 06-20 190 913
E: info@masjafick.nl