Latissimus dorsi

Latissimus dorsi paard

We vervolgen onze discussie over spieren die de voorbenen met de romp van het paard verbinden. Een belangrijke is de musculus latissimus dorsi. Deze spier is een zeer belangrijke beweger van het voorbeen ten opzichte van het lichaam van het paard. Wanneer opgezadeld ligt deze spier grotendeels onder het zadel. En dus is het goed om hier meer over te weten.

Origo (beginpunt) van de latissimus dorsi

Musculus latissimus dorsi paard

De latissimus dorsi is een vlakke, driehoekig gevormde spier die start op de thoracolumbale fascia. Dit is het dikke, wit gekleurde, zeer sterke bindweefsel dat zich hecht aan het ligamentum supraspinale en aan de wervels vanaf T3 tot helemaal naar achteren tot aan het bindweefsel over de croup (ongeveer daar waar het sacrum begint). Dus eigenlijk is de latissimus dorsi – via het bindweefsel – bevestigd aan de bovenkant van de wervelkolom. De voorkant ligt over de achterste hoek van het schouderblad en de trapezius ligt daar er bovenop. Maar behalve daar en waar de spier eindigt, ligt die direct onder de huid en de dunne huidspier, die geassocieerd wordt met de huid. Als je je paard in dit gebied aanraakt, voel je voor een groot deel van het gebied de latissimus dorsi over de ribbenkast. (Er zitten een aantal spieren onder de latissimus dorsi, die langs de wervelkolom lopen, en één een stukje lager eronder, die we later zullen bespreken.)

Insertie (eindpunt) latissimus dorsi

Latissimus dorsi paard_humerus

De latissimus dorsi eindigt niet op het schouderblad, maar op het bot eronder, de humerus (oftewel; de bovenarm). De spier hecht aan de binnenkant van dat bot, op een klein knobbeltje dat de tuberositas teres major wordt genoemd.

Latissimus dorsi paard_tuberositas teres major

Alle knobbels en hobbels en ruwe plekken op botten zitten daar om een ​​reden, en de reden is normaal gesproken een plek voor spier aanhechting. De tuberositas teres major is de plek waar de zowel de latissimus dorsi als de teres major aan hechten. Er is een grotere knobbel aan de buitenkant van de humerus, bijna tegenovergesteld en net iets hoger op het bot, voor de deltoideus spier.

Latissimus dorsi paard_tuberositas deltoidea

Dus wanneer je de afbeelding van een skelet vergelijkt met de afbeelding van de spier, kun je visualiseren waar de latissimus dorsi eindigt.

Wat doet de latissimus dorsi?

Met de kennis dat spieren alleen kunnen samentrekken, als je kijkt naar waar de latissimus dorsi zit, kun je je voorstellen dat het de humerus omhoog en terug trekt. En omdat het aan de binnenkant van de humerus trekt, helpt dat het been dicht bij het lichaam te houden.

Maar het maakt hierbij wel uit of het been van de grond is of dat het paard er met zijn volle gewicht op staat.

Als het been van de grond is, buigt de latissimus dorsi het schoudergewricht (maakt een kleinere hoek bij dat gewricht) en tilt het been, met name de elleboog, hoger van de grond.

Wanneer het paard zijn gewicht op zijn been heeft, trekt de latissimus dorsi op dezelfde manier, maar omdat het been niet beweegt, beweegt het lichaam van het paard naar voren ten opzichte van het been. Het is de grootste voorbeenspier die dit doet en dus is het een erg belangrijke spier om het paard vooruit te stuwen.

Latissimus dorsi paard_op paard getekend

Als we nu kijken naar een echt paard, kun je zien waar de latissimus dorsi op het paard zit. De voorkant loopt over de achterkant van het schouderblad en onder de trapezius. Daardoor is de voorkant van de spier gevoelig voor dezelfde schade als waarover we het hadden bij de trapezius.

Latissimus dorsi paard_zadelboom

De zadelboom ligt over de bovenrand van de latissimus dorsi (daar waar de spier begint), dus wanneer de boom niet goed op de rug van het paard ligt, zal dit effect hebben op de spier zelf of op het punt vanaf waar de spier begint, het thoracolumbale bindweefsel.

Latissimus dorsi paard_western zadel_front rigging dee

De rest van de spier ligt over een groot deel van de ribbenkast van het paard. Als we dat combineren met de ligging van zadels, dan dient met name bij western zadels opgelet te worden, omdat hier de ‘front rigging dee’, oftewel de ring voor de voorste ‘latigo’, oftewel singel, ligt. Dus bij een slecht ontwerp of uitvoering van (de bevestiging van) deze ring, of een slecht vastgemaakte of gedraaide latigo, is de latissimus dorsi de spier die beschadigd kan raken.

Dus JA, zelfs als de boom perfect op het paard past en het schouderblad onbeperkte bewegingsvrijheid heeft, kan een zadel nog steeds problemen veroorzaken en de beweging van het voorbeen van het paard negatief beïnvloeden!

Maar er zijn nog meer spieren, die kunnen worden beïnvloed…

Bovenstaande is gebaseerd op een artikel gepubliceerd door Rod & Denise Nikkel, Western Saddle Fit, Canada. Het originele artikel vind je hier. Voor meer informatie over Rod & Denise kun je hier verder lezen.