Over Masja

Over Masja FickIk ben Masja Fick en mijn doel is om paard en eigenaar samen verder te helpen. Door spierspanning en blokkades op te lossen, wordt het paard losser, vrolijker en blijft langer gezond. Dit helpt paard en eigenaar om als team samen te genieten en optimaal te presteren.

Door gebruik te maken van verschillende behandelmethoden kan ik zowel het paard als het probleem op verschillende manieren benaderen.
Ik ben gediplomeerd osteopaat voor paarden en Masterson Method Certified Practitioner (MMCP). Ik heb een jaar de opleiding cranio sacraal therapie voor paarden gedaan en daarnaast ben ik NGS-gediplomeerd sportmasseur voor mensen.

Bij Healthcare Academy Den Hoek heb ik de cursus "Lecher-Antenne" gevolgd en hoewel ik de lecher antenne niet meer gebruik, gebruik ik de achterliggende theorie bij iedere behandeling.

Met dierentolk Mathilde Denning (Animal Listening) heb ik gedurende een jaar maandelijks kennis en kunde uitgewisseld. Het me eigen maken van een aantal technieken uit de diercommunicatie hebben me bewust gemaakt dat er problemen zijn die zich weliswaar fysiek manifesteren, maar een mentale of emotionele oorzaak hebben. Deze bewustwording levert regelmatig interessante, diepgaande en soms emotionele gesprekken op. Daarmee is het probleem vaak nog niet verholpen, maar ontstaan er heldere inzichten waardoor de eigenaar handvatten vindt om de situatie voor het paard zodanig aan te passen dat de problemen zich kunnen oplossen.

Naast het behandelen ben ik "advanced instructor" voor de Masterson Method®. Ik geef het Weekend Seminar, de Gevorderde 5-daagse en begeleid de studenten in het Veldwerk traject als mentor en coach. Naast dat ik het erg leuk vind om de technieken en de methode van werken uit te leggen leer ik zelf ook veel van het lesgeven en het begeleiden van de studenten.

Voordat ik besloot mijn toekomst naar de paarden te verleggen heb ik gewerkt als internationaal product- en accountmanager met name in de voedingsindustrie, eerst voor honden en katten en daarna voor mensen.
Hoewel het niet helemaal logisch klinkt als vooropleiding, heb ik "Milieukunde" (Bsc) gestudeerd, gevolgd door een deeltijd opleiding "Communicatie & Marketing Management".
Tussen de havo en mijn hbo-studie heb ik een jaar in Engeland gewoond en de opleiding "The National Certificate in the Management of Horses (thoroughbreds)" aan het Westoxfordshire College gevolgd.

Zó kom je met mij in contact


Wil je een afspraak maken? Neem dan contact met me op via:

T: 06-20 190 913 (bellen/voicemail, WhatsApp, sms)
E: info@masjafick.nl

…of het contactformulier.
Ik werk op locatie, dus daar waar jouw paard staat. Ik reis door de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en zo nu en dan Noord-Holland (omgeving Amsterdam). In overleg rij ik uiteraard ook naar een adres in een andere provincie.

Wil je eerst meer lezen over de behandeling? Dat kan! Lees dan hier verder...

Paarden in mijn leven

Zelf heb ik twee paarden en twee shetlanders. Mijn merrie heeft succesvol Z-dressuur gelopen, geniet nu van haar pensioen en gaat graag mee wandelen met de honden. Mijn ruin (en tevens zoon van m'n merrie) is nu mijn rijpaard. Hoewel gefokt als dressuurpaard is daar nog niet zo heel veel van gekomen. We genieten regelmatig van buitenritten, zo nu en dan een training, les en een enkele keer een wedstrijd. En de pony's zijn er voor de gezelligheid. 🙂

In mijn jeugd had ik een eigen pony en daarnaast maakte ik pony’s en paarden van en voor eigenaren zadelmak. In de weekenden en vakanties werkte ik op een dressuurstal en later op een africhtingsstal waar jonge hengsten en merries werden klaar gemaakt voor keuringen.

"Specialisatie" is een woord dat is uitgevonden na mijn kindertijd en dus reed ik vroeger zowel dressuur als springen en natuurlijk vaak buiten in het bos.

In Diepenveen (gem. Deventer) ben ik opgegroeid. Onze buurman kocht jonge paarden, maakte ze zadelmak en verkocht ze weer. Dat vond ik reuze interessant. Het duurde dan ook niet lang en als 6-jarig meisje reed ik rond op een paard zonder zadel. Dat was het begin… Mijn buurman had er wel lol in en kocht een jonge pony. Daar zat ik natuurlijk als eerste op, waarna er nog heel wat pony's volgden!

Niet zonder slag of stoot

Het gezond en fit houden van paarden is niet altijd eenvoudig. Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het is als een paard geblesseerd raakt of langere tijd niet fit is. Hoe onzeker ik me kan voelen over mezelf, mijn paard, onze toekomst. Hoe moeilijk het soms is geloof te houden, te zoeken naar de juiste persoon die ons in een bepaalde situatie verder kan helpen.

Het positieve van deze ervaringen is dat ik geleerd heb niet snel op te geven en dat er vaak meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Dat je soms niet snel moet willen, maar iedere keer een klein stapje moet zetten. En dat dit over tijd een mooie - en dierbare - ontwikkeling kan opleveren.

Door mijn eigen ervaringen kan ik me goed verplaatsen in mijn klanten en weet ik hoe belangrijk het is om geholpen te worden. Dat er iemand is die luistert en meedenkt, en waar je soms even tegenaan kunt leunen. In dit kader kan "helpen" overigens ook betekenen "doorverwijzen" naar een andere professional als de situatie daarom vraagt.

Mijn uitgangspunten


Masja Fick_paard happy athleteVoor mij is een paard een wezen, met een eigen ik, mening, gevoel en emoties. Daar heb ik respect voor. Dit wil niet zeggen dat er geen grenzen zijn voor gedrag. En om het paard te helpen ben ik niet altijd alleen maar zacht. Het wil wel zeggen dat ik waarde hecht aan de interactie met het paard en hem/haar daarvoor tijd en ruimte bied. Dit schept een basis van vertrouwen, waardoor het paard mij makkelijker toestaat om te helpen.
Dit betekent ook dat ik niet altijd alle problemen in één keer aanpak. Soms gaat het in stapjes met een paar weken ertussen. Het streven is dat het paard na 2 tot 3 behandelingen serieus is verbeterd en het probleem zo goed als opgelost is.

Voor mij zijn daarbij een aantal waardes belangrijk. Waardes waar ik voor sta en van waaruit ik werk:

 • Op basis van kennis
  Ik weet waarover ik het heb, maar ken ook mijn grenzen.
 • Integer
  Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg.
 • Oprecht
  Ik ben transparant en duidelijk.
 • Persoonlijk contact
  Ik hecht waarde aan het persoonlijk contact met mijn klanten en neem daar ook de tijd voor.

Beroepsvereniging


Hoewel het in Nederland voor het behandelen van paarden niet verplicht is, ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten). Dit biedt jou als klant extra zekerheid. De stichting screent op competentie, beroepsmatigheid en volledig verzekerd zijn. En, mocht er ooit iets zijn (wat ik uiteraard nooit hoop mee te maken), dan is er een klachtenprocedure, een onafhankelijke klachtenfunctionaris en een door het ministerie van VWS erkende geschilleninstantie beschikbaar.