Over Masja

Over Masja FickLeuk dat je dit leest! Graag stel ik me aan je voor. Ik ben Masja Fick en behandel met name paarden en pony's. Naast gediplomeerd osteopaat voor paarden ben ik Masterson Method Certified Practitioner (MMCP). Ik heb een jaar de opleiding cranio sacraal therapie voor paarden gevolgd en daarnaast ben ik NGS-gediplomeerd sportmasseur voor mensen.

Tijdens de behandeling van een paard streef ik ernaar om de gevoeligheid (pijn) en blokkades op te lossen, zodat jouw paard zijn volledige potentieel kan benutten. Daarnaast voel ik me bij paarden die ik regelmatig in handen heb, en waarbij ik onderdeel ben van het team rondom het paard, mede verantwoordelijk hem zo happy mogelijk te houden. Met als ultiem doel dat jij met jouw paard optimaal kunt presteren en – zeker zo belangrijk – samen kunt genieten!

Door gebruik te maken van verschillende behandelmethoden heb ik meerdere manieren waarop ik zowel het paard als het probleem kan benaderen. Het mooie van werken met het lichaam is dat je een keer begint en nooit meer uitgeleerd raakt.
Op dit moment ben ik bezig met een opleiding "acupressuur voor paarden". Wat ik daar met name uit wil halen is het leren denken in het Oosterse systeem. Daarin wordt gewerkt met vijf elementen, waarbij aan ieder element onder andere organen zijn gekoppeld die elkaar op een bepaalde manier beïnvloeden. Dit geeft hopelijk meer inzicht in waar en hoe je kunt aanzetten in het geval van een probleem.

Bij Healthcare Academy Den Hoek heb ik de cursus "Lecher-Antenne" gevolgd en hoewel ik de lecher antenne niet meer gebruik, gebruik ik de achterliggende theorie bij iedere behandeling.

Met dierentolk Mathilde Denning (Animal Listening) heb ik gedurende een jaar maandelijks kennis en kunde uitgewisseld. Het me eigen maken van een aantal technieken uit de diercommunicatie hebben me bewust gemaakt dat er problemen zijn die zich weliswaar fysiek manifesteren, maar een mentale of emotionele oorzaak hebben. Deze bewustwording levert regelmatig interessante, diepgaande en soms emotionele gesprekken op. Daarmee is het probleem niet perse verholpen, maar ontstaan er inzichten waardoor de eigenaar handvatten vindt om de situatie voor het paard zodanig aan te passen dat het probleem zich kan oplossen.

Naast het behandelen van paarden ben ik "advanced instructor" voor de Masterson Method®. Ik geef het Weekend Seminar, de Gevorderde 5-daagse en begeleid de studenten in het Veldwerk traject als mentor en coach. Naast dat ik het erg leuk vind om de technieken en de methode uit te leggen leer ik zelf ook veel van het lesgeven en het begeleiden van de studenten.

Voordat ik besloot mijn toekomst naar de paarden te verleggen heb ik gewerkt als internationaal product- en accountmanager met name in de voedingsindustrie, eerst voor honden en katten en daarna voor mensen.
Hoewel het niet helemaal logisch klinkt als vooropleiding, heb ik "Milieukunde" (Bsc) gestudeerd, gevolgd door een deeltijd opleiding "Communicatie & Marketing Management".
Tussen de havo en mijn hbo-studie heb ik een jaar in Engeland gewoond en de opleiding "The National Certificate in the Management of Horses (thoroughbreds)" aan het Westoxfordshire College gevolgd.

Zó kom je met mij in contact


Wil je een afspraak maken? Neem dan contact met me op via:

T: 06-20 190 913 (bellen/voicemail, WhatsApp, sms)
E: info@masjafick.nl

…of het contactformulier.
Ik werk op locatie, dus daar waar jouw paard staat. Ik reis door de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en zo nu en dan Noord-Holland (omgeving Amsterdam). In overleg kan ik uiteraard ook naar een adres in een andere provincie rijden.

Wil je eerst meer lezen over de behandeling? Dat kan! Lees dan hier verder...

Paarden in mijn leven

Tja, ik had twee paarden en 2 shetlanders. Met pijn in mijn hart heb ik eind 2023 mijn oude merrie laten inslapen en mid 2024 is ook m'n oude shet over de regenboog gesprongen. Dus, nu heb ik zelf nog een paard en een shetlander. En, daar is een poosje na het overlijden van de shet een oudere Friese merrie bijgekomen. Gelukkig gaat dat heel goed samen!
Ze staan thuis en hoewel dat natuurlijk verplichtingen en beperkingen met zich meebrengt vind ik het heerlijk om ze zo dichtbij me te hebben.

Mijn oude merrie heeft succesvol Z-dressuur gelopen en hoewel ik mijn huidige paard (en tevens zoon van m'n oude merrie) gefokt heb als dressuurpaard, is hij helemaal geen echt dressuurpaard. Dus ik heb mijn plan (en verwachting) moeten bijstellen en naast buiten rijden ben ik nu het grondwerk aan het verkennen. En dat kan niet alleen met het paard, maar ook met de shet en de Fries...

In mijn jeugd had ik een eigen pony en daarnaast maakte ik pony’s en paarden van en voor eigenaren zadelmak. In de weekenden en vakanties werkte ik op een dressuurstal en later op een africhtingsstal waar jonge hengsten en merries werden klaar gemaakt voor keuringen.

"Specialisatie" is een woord dat is uitgevonden na mijn kindertijd en dus reed ik vroeger zowel dressuur als springen en natuurlijk vaak buiten in het bos.

In Diepenveen (gem. Deventer) ben ik opgegroeid. Onze buurman kocht jonge paarden, maakte ze zadelmak en verkocht ze weer. Dat vond ik reuze interessant. Het duurde dan ook niet lang en als 6-jarig meisje reed ik rond op een paard zonder zadel. Dat was het begin… Mijn buurman had er wel lol in en kocht een jonge pony. Daar zat ik natuurlijk als eerste op, waarna er nog heel wat pony's volgden!

Niet zonder slag of stoot

Het gezond en fit houden van paarden is niet altijd eenvoudig. Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het is als een paard geblesseerd raakt of langere tijd niet fit is. Hoe onzeker ik me kan voelen over mezelf, mijn paard, onze toekomst. Hoe moeilijk het soms is geloof te houden, te zoeken naar de juiste persoon die ons in een bepaalde situatie verder kan helpen.

Het positieve van deze ervaringen is dat ik geleerd heb niet snel op te geven en dat er vaak meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Dat je soms niet snel moet willen, maar iedere keer een klein stapje moet zetten. En dat dit over tijd een mooie - en dierbare - ontwikkeling kan opleveren.

Door mijn eigen ervaringen kan ik me goed verplaatsen in mijn klanten en weet ik hoe belangrijk het is om geholpen te worden. Dat er iemand is die luistert en meedenkt, en waar je soms even tegenaan kunt leunen. In dit kader kan "helpen" overigens ook betekenen "doorverwijzen" naar een andere professional als de situatie daarom vraagt.

Mijn uitgangspunten


Masja Fick_paard happy athleteVoor mij is een paard een wezen, met een eigen ik, mening, gevoel en emoties. Daar heb ik respect voor. Dit wil niet zeggen dat er geen grenzen zijn voor gedrag. En om het paard te helpen ben ik niet altijd alleen maar zacht. Het wil wel zeggen dat ik waarde hecht aan de interactie met het paard en hem/haar daarvoor tijd en ruimte bied. Dit schept een basis van vertrouwen, waardoor het paard mij makkelijker toestaat om te helpen.
Dit betekent ook dat ik niet altijd alle problemen in één keer aanpak. Soms gaat het in stapjes met een paar weken ertussen. Het streven is dat het paard na 2 tot 3 behandelingen serieus is verbeterd en het probleem zo goed als opgelost is.

Voor mij zijn daarbij een aantal waardes belangrijk. Waardes waar ik voor sta en van waaruit ik werk:

  • Op basis van kennis
    Ik weet waarover ik het heb, maar ken ook mijn grenzen.
  • Integer
    Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg.
  • Oprecht
    Ik ben transparant en duidelijk.
  • Persoonlijk contact
    Ik hecht waarde aan het persoonlijk contact met mijn klanten en neem daar ook de tijd voor.

Beroepsvereniging


Hoewel het in Nederland voor het behandelen van paarden niet verplicht is, ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten). Dit biedt jou als klant extra zekerheid. De stichting screent op competentie, beroepsmatigheid en volledig verzekerd zijn. En, mocht er ooit iets zijn (wat ik uiteraard nooit hoop mee te maken), dan is er een klachtenprocedure, een onafhankelijke klachtenfunctionaris en een door het ministerie van VWS erkende geschilleninstantie beschikbaar.