Behandeling paard

Behandeling paard_Masja Fick_Therapeut voor paardenDe behandeling van het paard kan preventief, maar vaak is er een probleem. En het probleem komt er meestal, kort gezegd, op neer dat het paard “het niet meer (goed) doet”. Het paard:

 • is niet happy;
 • vertoont onverklaarbaar gedrag;
 • ontwikkelt zich niet goed (passend bij de training);
 • blokkeert soms en/of de training loopt geheel vast;
 • haalt gestelde doelen niet en gewenste resultaten blijven uit.

Bovenstaande maakt onzeker. Jij wilt en doet het beste voor je paard, maar jouw paard is niet zijn beste zelf. Je kunt daardoor niet genieten van (het contact met) jouw paard.
Het probleem dwarsboomt regelmatig het bereiken van doelen en behalen van succes. Doelen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe oefening simpel en correct door kunnen rijden. Of succes, zoals dat parcours makkelijk en foutloos rond komen.
Vragen doemen op als “wat nu?”, “wat betekent dit voor onze toekomst?” en “wie kan mij hierbij helpen?”.

Je wenst dat het probleem wordt opgelost, zodat je de draad weer op kunt pakken en door kunt gaan waar jullie als combinatie mee bezig waren. Soms bestaat de wens ook uit het verkrijgen van meer inzicht of het sparren met iemand over datgene wat je aan het twijfelen brengt. En soms is het probleem gewoon wat het is en gaat het over ondersteunen bij “ermee leven”.

De wens kan ook zijn om preventief te behandelen om zodoende de kans op blessures tot een minimum te beperken. Of, om feedback te krijgen over hoe het paard zich lichamelijk ontwikkeld. Dit zijn mooie trajecten omdat het gaat over inzicht, details, de puntjes op de i en samenwerken.

Heb jij het gevoel dat jouw paard beter kan of heb je behoefte aan iemand om mee te sparren, wel of niet op regelmatige basis? Aarzel dan niet en neem contact met me op! Dat kan via app, sms, telefoon of email.
Tel.nr. 06-20 190 913
Email: info@masjafick.nl

Alles draait om natuurlijke bewegingsvrijheid

Behandeling paard_bewegingsvrijheid paardOm goed te kunnen functioneren en optimaal te presteren is het belangrijk dat alle gewrichten en weefsels in je paard hun natuurlijke bewegingsvrijheid hebben. Is dit niet het geval, dan merk je dit vaak doordat je paard het gevraagde niet (goed) kan uitvoeren, chagrijnig reageert of simpelweg blokkeert. Hoewel dit nogal eens wordt benoemd als onwillig gedrag, is dit meestal de manier waarop het paard jou om hulp vraagt!

Bij een beperking in bewegingsvrijheid kan het gaan om een recent opgelopen blessure of een probleem dat over langere tijd is ontstaan. Het probleem, maar ook de oplossing, is niet altijd zwart-wit. Daarom maak ik gebruik van verschillende behandelmethoden. Hierdoor kan ik het paard en het probleem op verschillende manieren benaderen. Ik ben gediplomeerd osteopaat voor paarden en Masterson Method Certified Practitioner (MMCP). Daarnaast gebruik ik technieken uit de cranio sacraal therapie en sportmassage (gediplomeerd voor humaan). Deze combinatie maakt dat ik mezelf zie als een therapeut voor paarden.

Mijn levensdoel is paard en eigenaar samen verder te helpen. Door spierspanning en blokkades op te lossen, wordt het paard losser, vrolijker en blijft langer gezond. Dit helpt paard en eigenaar om als team samen te genieten en optimaal te presteren.

Vraag jij je af of jouw paard wordt beperkt in zijn/haar bewegingsvrijheid? Je kunt altijd vrijblijvend contact met me opnemen! Benieuwd naar wie ik ben? Meer informatie lees je in “Over Masja“.

Werkwijze behandeling paard

De behandeling vindt in principe plaats op de locatie van stalling. Voor een goede beoordeling van het paard is het fijn als het paard droog is en tenminste een uur ervoor niet is getraind. Verder mag het paard voor de behandeling gewoon naar buiten. Verstandig om gewoon te doen wat je normaal gesproken ook doet.

Voor de eerste behandeling trek ik 2 uur uit, voor vervolgbehandelingen zo’n 1,5 uur. Nee, hiermee ben ik niet één van de snelsten. Maar, ik vind het belangrijk om voldoende tijd voor het paard te hebben, maar ook voor het gesprek met de eigenaar en/of ruiter.

Voorafgaand aan de behandeling

Behandeling paard_werkwijzeDe behandeling begint met een vraaggesprek om de voorgeschiedenis, huidige situatie en de hulpvraag zo duidelijk mogelijk te krijgen.
Vervolgens loop ik het paard na om te kijken waar hij gevoelig is en ik check diverse punten. Daarna bepaal ik hoe ik ga behandelen en licht mijn keuze toe. Natuurlijk kun je zelf ten allen tijde vragen stellen en jouw gevoel of idee aangeven.

De behandeling zelf

Tijdens de behandeling gebruik ik alleen mijn handen. De technieken zijn paardvriendelijk en de reacties van het paard zijn voor mij leidend.
Gaandeweg wordt duidelijk waar de bewegingsvrijheid beperkt is en uiteraard krijgen die gebieden extra aandacht. Maar, ik behandel altijd het gehele paard.

Na de behandeling

Voor het paard is het fijn om na de behandeling even wat te eten en daarna lekker vrij te kunnen bewegen in de wei of paddock. Stappen aan de hand kan natuurlijk ook.

Doorgaans adviseer ik het paard na de behandeling een dag rust te geven. Dan een dag te longeren, zonder bijzet of iets dergelijks, zodat het paard zijn eigen lichaam kan voelen. De derde dag kun je hem vaak weer rustig oppakken. Heb ik een manipulatie moeten uitvoeren, dan is het advies om het paard meerdere dagen rust te geven omdat het lichaam daarna echt even zijn tijd nodig heeft.
Houdt er rekening mee dat ieder paard op zijn eigen manier op zijn behandeling reageert. Soms heeft een paard echt meerdere dagen nodig om alles zowel mentaal als fysiek te laten bezinken. Dus, zorg ervoor dat je in de week na de behandeling GEEN belangrijke les of wedstrijd op de planning hebt staan!

Op zoek naar de primaire oorzaak

Na de behandeling noteer ik waar de blokkades zaten en wat me is opgevallen. Dit in combinatie met de resultaten van het onderzoek voorafgaand aan de behandeling, vormt de input voor ons afrondende gesprek. Het geeft handvatten om te puzzelen en de primaire oorzaak van het probleem te achterhalen. Daarnaast levert deze manier van documenteren een naslagwerk op voor vragen op een later moment en kunnen we de ontwikkeling van het paard over tijd goed volgen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Hoeveel behandelingen er nodig zijn hangt onder andere af van de hulpvraag, hoe ernstig de blokkade is, hoe lang deze al bestaat en hoe het paard op de behandeling reageert. Het komt regelmatig voor dat een paard tijdens de eerste behandeling op één punt gevoelig en/of geblokkeerd voelt en dat tijdens de volgende behandeling (ook) een ander gebied om aandacht vraagt.
Om een duidelijk beeld te krijgen van de aandachtspunten bij het paard, en om het paard optimaal te ondersteunen, vind ik het verstandig om na zo’n 4 tot 8 weken een tweede behandeling te plannen. Daarna volgt meestal overleg over wat verstandig is, kijkend naar de toekomstplannen, het paard en de wens van ruiter/eigenaar.

Wanneer behandel ik niet?

Ik behandel het paard niet:

 • in de eerste week na de enting;
 • de eerste twee maanden nadat een merrie is gedekt;
 • in de laatste drie maanden van de dracht;
 • de eerste twee maanden na het veulenen;
 • wanneer het paard koorts heeft;
 • in situaties die acuut zijn en/of die inzet van de dierenarts verlangen.

Behandeling met respect voor het paard

“Respect voor het paard” heb ik hoog in het vaandel. Tijdens de behandeling gebruik ik daarom intensief de signalen van het paard. Het paard is daardoor actief bij de behandeling betrokken en heeft als het ware een stem in zijn behandeling. Ik realiseer me dat dit mogelijk wat vaag en zweverig klinkt, maar een paard kan heel goed zelf aangeven waar hij last heeft. En soms geeft hij zelfs aan hoe het op te lossen. Het volgende filmpje geeft een indruk van wat ik bedoel.

Het is goed om je te realiseren dat de natuur van een paard als vluchtdier anders is dan die van ons als jagers. Paarden reageren doorgaans heel goed op rust en zachte aanraking en dit volstaat vaak om spanning en blokkades op te lossen. Dat zit in hun natuur. En ja, dat voelt als “tegen onze natuur”, want wij, als jagers, willen van nature vooral graag “actie, handelen en doen”.

Ik denk graag met je mee!

Wil je een afspraak maken? Of heb je een vraag? Ik denk graag met je mee en zet me volledig in om het probleem op te lossen, zodat jouw paard op zijn best kan presteren! Aarzel niet, bel of app gerust op telefoonnummer 06-20 190 913 of stuur me een berichtje!