Borstspieren

Borstspieren paard

Onze discussie, over de spieren die helpen om het voorbeen met de romp van het paard te verbinden en die door het zadel worden beïnvloed, beëindigen we met de pectoralis- oftewel borstspieren. Dit zijn vier spieren die starten op het borstbeen en eindigen op of bij de humerus (bovenarm) of scapula (schouderblad), maar slechts één wordt direct beïnvloed door de singel.

Er zijn een aantal verschillende namen in omloop voor de vier borstspieren, maar ze worden altijd op dezelfde manier ingedeeld. Twee zijn oppervlakkig en twee zijn dieper gelegen.

Musculus pectoralis descendens; oppervlakkige borstspier

Borstspieren paard_pectoralis descendens   Borstspieren paard_pectoralis descendens illustratie

De voorste oppervlakkige borstspier (g in de illustraties hierboven) vormt het grootste deel van de “borstspier”; het hammetje aan de voorkant van de borst van het paard. Deze wordt vaak door dierenartsen gebruikt om in te enten. De pectoralis descendens begint aan de voorkant van het borstbeen en hecht aan op de buitenkant van de humerus en op de fascie (bindweefsel) van de onderarm. De pectoralis descendens fungeert om het voorbeen te adduceren (naar het midden van het lichaam toe te trekken) en om het voorbeen naar voren te bewegen.

Musculus pectoralis transversus; dwarse borstspier

Borstspieren paard_pectoralis transversus

De tweede oppervlakkige spier (g ‘) is de dwarse borstspier. De pectoralis transversus begint op het borstbeen, maar alleen craniaal tot waar de 6e rib aanhecht. Dus ook deze spier ligt nog vóór de singel. De pectoralis transversus hecht ook aan de fascie van de onderarm en werkt primair om het voorbeen naar het lichaam toe te trekken. Als je je paard tussen zijn voorbenen aait, is dit de spier die zich direct onder de huid bevindt.

Musculus Subclavius

Borstspieren paard_subclavius

De eerste diepe borstspier, ook wel de subclavius ​​genoemd, is in bovenstaande afbeelding aangegeven met h’. De subclavius begint op de voorste helft van het borstbeen (vóór de singel dus) en op het kraakbeen van de eerste vier ribben. De subclavius loopt naar voren en omhoog en hecht zich op het bovenste deel van de voorkant van de scapula. Het is een zeer belangrijke spier bij het naar achteren bewegen van het voorbeen (als er geen gewicht op het been staat) of door het lichaam naar voren over het belaste voorbeen te trekken. De subclavius trekt ook het voorbeen richting het lichaam.

Musculus pectoralis ascendes

Borstspieren paard_pectoralis ascendes

De achterste diepe borstspier, vaak de pectoralis ascendes genoemd, is de grootste van de vier borstspieren en is de enige die wordt beïnvloed door de singel. De pectoralis ascendes begint niet alleen op het kraakbeen van de vierde tot en met de negende rib en op het borstbeen (helemaal tot aan het achterste einde), maar ook op de fascie van de schuine buikspieren . De pectoralis ascendes loopt naar voren, tussen de voorbenen, en hecht bovenaan de voorkant van de humerus. De pectoralis ascendes is, net als de subclavius, echt belangrijk om het been ten opzichte van het lichaam terug te trekken of het lichaam naar voren te bewegen ten opzichte van het been, afhankelijk van of er gewicht op het been staat of niet. Ook de pectoralis ascendes trekt het been naar het lichaam toe.

Borstspieren paard_pectoralis spieren

Zoals je kunt zien, ongeacht of de singel dicht bij het voorbeen ligt of iets verder naar achteren, zal het druk uitoefenen op de prectoralis ascendens. Wanneer de singel te strak is aangetrokken of te smal is, en daarom een ​​slechte drukverdeling heeft, zal de activiteit van deze spier belemmerd worden. Het kan ook een verminderde doorbloeding, schade en pijn in de spier veroorzaken. En dus een negatief effect hebben op de beweging van het paard. En hoewel de zadelboom geen directe invloed heeft op de prectoralis ascendens, wanneer de boom niet goed past, zal het zadel gaan schuiven. Als het zadel schuift, wordt de singel vaak strakker aangetrokken. (De singel wordt overigens ook vaak te strak aangetrokken als te veel laagjes (padding) onder het zadel worden gelegd, maar dat is een ander verhaal.) Een slecht passend zadel kan dus ook problemen veroorzaken in een spier aan de onderkant van het paard.We gaan verder, er is één belangrijke achterbeenspier die negatief kan worden beïnvloed door het zadel.

Die is ‘up next’…

Bovenstaande is gebaseerd op een artikel gepubliceerd door Rod & Denise Nikkel, Western Saddle Fit, Canada. Het originele artikel vind je hier. Voor meer informatie over Rod & Denise kun je hier verder lezen.