Mijn paard is gevallen. Wat nu?

Paard gevallen

Bloeduitstorting vrij kort na een val.

Je paard is gevallen. We maken het bijna allemaal wel een keer mee.

Het gaat snel, je paard gaat onderuit, staat weer op, schudt een keer z’n hoofd en lijkt oké. Het kan zijn dat dit in de wei gebeurd als het paard iets te enthousiast een sprintje trekt, als de draai bij het uit de molen halen iets te krap genomen wordt of bijvoorbeeld tijdens het keren op de wasplaats.

Natuurlijk zijn er ook valpartijen die veel meer indruk maken op de toeschouwer, zoals wanneer een paard valt in de trailer, van de laadklep, terwijl het paard vaststaat en in paniek raakt, als het paard tijdens verzet achterover klapt of over een hek of hindernis valt.

Hoe te handelen direct nadat je paard is gevallen

Gelukkig komt een paard vaak uit zichzelf overeind. Paarden zijn vluchtdieren. De wil om op te staan om weg te (kunnen) rennen is hun overlevingsstrategie. De concentratie in het bloed van het hormoon adrenaline is op dit soort momenten zeer hoog. Het maskeert pijn.
Daarom is het verstandig om het paard na zijn val niet verder te belasten. Jammer van die ene mooie buitenrit die je in de planning had of de les die de volgende dag in de agenda staat.

Loop je paard direct na zijn val goed na op verwondingen en verdikkingen. Realiseer je dat het een poosje duurt voordat de adrenaline waarde gezakt is, een bloeduitstorting zich gevormd heeft en voordat spieren stijf worden. En dus dat het wel een paar uur kan duren voordat duidelijk wordt waar je paard precies pijn heeft. Controleer je paard daarom een paar uur na zijn val nog eens.

Uiteraard, vertrouw je het niet bel dan je dierenarts.

Gevolgen van een val

Vaak is voor ons niet goed zichtbaar wat de gevolgen voor het paard zijn van een val. Een bloeduitstorting kan heel duidelijk zijn, maar een flinke blauwe plek is door de vacht niet altijd goed op te merken. Ook een stijve spier is voor ons niet altijd goed waarneembaar. Je paard lijkt ongeschonden uit de strijd te zijn gekomen. Maar, wanneer een paard valt, gaat er wel zo’n 600kg tegen de grond. Dat heeft impact. Ook als het voor ons vanaf de buitenkant niet (goed) zichtbaar is of het paard zich geblesseerd heeft.

Bij mensen is het zo dat de eerste 48 uur na het oplopen van een blessure wordt gerekend tot de acute fase. In deze tijd dient er rekening mee gehouden te worden dat beschadigde bloedvaten nog niet genezen zijn. Verstandig dus om rust te nemen.

Geen (gedwongen) beweging maar rust

Ik hoor zo vaak dat een paard (de dagen) na een val vooral in beweging wordt gehouden “want anders wordt ie stijf”.
Maar, is dat erg? Je stijf voelen de dagen na een val is een natuurlijke reactie van het lichaam en heeft een reden. Het is een beschermingsmechanisme. Voor ons geldt toch ook dat we ons lichaam doorgaans echt wel even voelen nadat we gevallen zijn. Het voelt dan helemaal niet fijn om (gedwongen) te moeten bewegen. Waarom zouden we dan wel ons paard gaan longeren?

Gewoon naar buiten in de wei of paddock, het paard de mogelijkheid geven zichzelf te bewegen. Alles mag, niks moet.
Is het erg koud, nat en/of winderig weer, dan kan het verstandig zijn om het paard een (extra) deken op te leggen.

Start de training niet te vroeg weer op

Regelmatig komt het voor dat een paard is gevallen en de training daarna te snel weer opgestart wordt. In de weken daarna, en soms zelfs één of twee maanden later, verschijnen er dan opeens klachten, die terug te voeren zijn naar de val. En dan volgt alsnog een revalidatieperiode. Dit is jammer, want zo schiet het allemaal niet op. Zowel voor jou als je paard.

Oftewel, moraal van dit verhaal, nadat je paard gevallen is, neem rust. Geef je paard de tijd en kijk en voel goed. Zie je iets afwijkends, vertrouw je het niet, dan is het verstandig om je dierenarts toch die foto of die scan te laten maken. Zodat bevestigd wordt dat je weer aan het werk kunt of toch beter nog een poosje kunt wachten.

Laat iemand mee kijken

Is je paard gevallen, dan vind ik het verstandig dat je even met je dierenarts overlegd. Zo nu en dan kijk ook ik mee met iemand wiens paard is gevallen of heeft vastgelegen en vervolgens stijf is. Ik controleer dan een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld de stand van het bekken, de bewegingsvrijheid van de rug en die van de benen. Allemaal heel rustig uiteraard, omdat weefsel nog aan het herstellen is.
Daarna volgt een periode van rust en herstel. En pas daarna heeft – mijns inziens – een echte behandeling pas weer zin.

Is je paard gevallen en vind je het fijn als iemand even met je meekijkt? Neem dan gerust contact met me op:
T: 06-20 190 913 (bellen/voicemail, WhatsApp, sms)
E: info@masjafick.nl
Facebook (messenger)

Geplaatst in Klachten & Gezondheid en getagd met , .