“Mijn paard struikelt vaak”, is een opmerking die regelmatig de aanleiding vormt voor een afspraak. Of, de opmerking wordt gemaakt als we de klacht(en) bespreken voorafgaand aan een behandeling. Het gaat hier om struikelen doordat het paard één van zijn voorbenen niet goed optilt.
Natuurlijk, net zo goed als dat wij een keer niet opletten of ons vergissen in de hoogte van een graspol, overkomt dat een paard ook wel eens. Maar, gebeurt dit met enige regelmaat, dan is het verstandig om even pas op de plaats te maken en je af te vragen of je paard wel helemaal lekker in zijn vel zit. Of de bewegingsvrijheid in zijn schouder- en borstgebied niet toch een beetje minder is dan het behoort te zijn.
Een paard draagt 60% van zijn gewicht op de voorbenen. Als wij daar dan ons gewicht aan toevoegen, terwijl de bewegingsvrijheid in dit gebied beperkt is, dan wordt het wel lastig voor het paard om zijn voorbenen alsmaar goed op te tillen en correct weg te zetten.
Wat zie je nog meer?
Als een paard regelmatig struikelt, merk je ook vaak een aantal andere zaken op:
- Het paard beweegt kort, zet kleinere passen met zijn voorbenen. Of, zoals we ook wel zeggen, hij “beweegt niet vanuit de schouder”.
- Wanneer het paard voor kort beweegt, kan hij met zijn achterbenen niet goed ondertreden. De balans wordt minder en de hoofd-hals houding wordt hoger.
- Het kan zijn dat je een kuiltje voor de schoft ziet en mogelijk een opbolling in de lendenpartij. En ook kan het zijn dat het paard een voorbeen (of beide) wat naar buiten of naar binnen zet.
- Het paard is gevoelig op zijn borst en reageert chagrijnig tijdens het borstelen. En waarschijnlijk vindt je paard het ook niet fijn als je de deken aan de voorkant dicht maakt.
Gelden één of meerdere van bovenstaande punten voor jouw paard, dan is het verstandig om even te overleggen. Je kunt me bereiken via app, sms, telefoon of email:
Tel.nr. 06-20 190 913
Email: info@masjafick.nl
Blokkade of teveel spanning in cervico-thoracale overgang (CTO)
Het borst- en schoudergebied is één van de belangrijkste knooppunten in het paard. De halswervels gaan hier over naar de borstwervels. En standaard genomen is een overgang van de ene naar de andere soort wervels blessure gevoelig.
Daarnaast ligt het hart zo’n beetje tussen de voorbenen en lopen er in dit gebied veel belangrijke zenuwen en bloedvaten. Hier wil je dus geen beperking of blokkade in de wervelkolom of spanning in zachte weefsels hebben.
Los van een blokkade zijn er nog een aantal andere zaken die ertoe kunnen leiden dat je paard vaak struikelt.
Je paard struikelt, maar ziet hij wel goed?
Het kan natuurlijk zijn dat je paard niet goed ziet of over tijd slechter gaat zien door een oogaandoening. Zinvol dus om het zicht van je paard even te (laten) controleren.
Zijn z’n hoeven niet te lang?
Sommige eigenaren nemen het niet zo precies met de intervallen waarmee het paard opnieuw beslagen of bekapt wordt.
Ook zijn er hoefbekappers die het paard laag op de verzennen houden en de teen veel te lang laten. Naast dat dit serieuze blessures kan opleveren aan de pezen en het hoefmechanisme is het niet zo gek dat die paarden vaak struikelen en een andere bewegingsafloop ontwikkelen, dan ze van nature hebben.
Spanning rond het tongbeen
In het lichaam is alles met alles verbonden. Zo loopt er een spier van de basis van het tongbeen naar het schouderblad. Kan het tongbeen niet vrij bewegen, dan kan dit van invloed zijn op de beweging van het voorbeen.
Vragen die hierbij dan weer relevant zijn, zijn of het paard zijn tanden regelmatig worden gecontroleerd door een goede tandarts en of het bit wel passend is voor de ruimte die het paard in zijn mond heeft (dikte van de tong, hoogte van het gehemelte). Ook kan door trauma of een fysiek en/of emotioneel zware periode extra spanning op en rond de kaak en het tongbeen ontstaan.
Paard struikelt a.g.v. hoofdpijn
Zo kan ook een flinke hoofdpijn invloed hebben op de bewegingsvrijheid van het paard.
Er lopen meerdere spieren van de bovenarm, het schouderblad en de overgang van de hals- en borstwervels naar de nek. Pijn aan het ene uiteinde van de spier kan ervoor zorgen dat het functioneren ook aan het andere einde niet optimaal is, de bewegingsvrijheid verminderd, er spanning en pijn ontstaat.
Te veel geaard zijn
Dit klinkt mogelijk zweverig, maar ook dit kan een oorzaak zijn, zoals een klant ervaarde. Zij en haar paard waren erg “in tune” met elkaar. Zij was heel erg bezig om zich iedere keer, vooral als ze met haar paard aan het werk ging, goed te gronden. Haar paard volgde duidelijk haar voorbeeld en deed dit zo goed, dat ze begon te struikelen.
Door vervolgens haar energie hoger te houden tijdens het werken met haar paard, hielp zij haar paard lichtvoetiger te bewegen en duidelijk minder vaak te struikelen!
Overigens kan een paard natuurlijk ook te weinig geaard zijn als gevolg van bijvoorbeeld pijn, ziekte of stress. Mijn ervaring is dat deze paarden niet zozeer echt struikelen, maar meer een beetje rondzwalken, alsof ze een glaasje te veel op hebben.
Kan ik je helpen met puzzelen?
Duidelijk. Een probleem is niet altijd zwart-wit. Dat maakt het zoeken naar de oplossing soms een hele puzzel. Heb je behoefte aan wat hulp? Ik puzzel graag met je mee! Je bereikt me via app, sms, telefoon of email:
Tel.nr. 06-20 190 913
Email: info@masjafick.nl