Behandeling paard

Behandeling paard_Masja Fick_osteopaat voor paardenDe behandeling van het paard kan preventief zijn, maar vaak is er een probleem. Het paard:

 • is niet happy;
 • reageert gevoelig bij het aanraken van zijn lichaam;
 • voelt verschillend in souplesse tussen links en rechts;
 • houdt spanning vast;
 • lijkt zich niet bewust van (een deel van) zijn lichaam;
 • vertoont (opeens) anders of onverklaarbaar gedrag.

Jij wilt en doet het beste voor je paard, maar jouw paard is niet zijn beste zelf. Dat maakt wel eens onzeker.
Ik kijk graag met je mee en neem ook graag de tijd om na een behandeling met je te sparren over dat wat je opvalt en/of aan het twijfelen brengt.

Heb jij het gevoel dat jouw paard beter kan of is er iets dat jou bezighoud? Aarzel dan niet en neem contact met me op!

Tel.nr. 06-20 190 913
Email: info@masjafick.nl

Ik werk op locatie, dus daar waar jouw paard staat. Ik reis door de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant.

Ik (Masja Fick) ben gediplomeerd osteopaat voor paarden en Masterson Method Certified Practitioner (MMCP). Daarnaast gebruik ik technieken uit de cranio sacraal therapie en sportmassage (gediplomeerd voor humaan). Deze combinatie maakt dat ik zowel het paard als het probleem op verschillende manieren kan benaderen.

Hoe gaat de behandeling van je paard in z'n werk?

De behandeling begint altijd met een gesprek met jou als eigenaar/ruiter. Wat is het verhaal van je paard? Welk soort werk doet hij? Hoe vaak train je jouw paard? Tegen welke problemen loop je aan? Heeft het paard in het verleden blessures gehad? etc. Natuurlijk kan jij ook jouw verhaal vertellen, los van mijn vragen.

Palpatie

Voordat ik start met de behandeling zelf, voer ik een initieel onderzoek uit. Ik zoek naar reacties van pijn door het paard op bepaalde plaatsen te palperen - door druk uit te oefenen met mijn vingers. Ik ben op zoek naar pijn in de spieren of het weefsel rondom gewrichten. Pijn - of ‘reactie’ - is een indicatie van een actueel probleem.

Behandeling

Masja Fick_Osteopaat behandeling paardDan begint de behandeling zelf. Daarbij loop ik normaal gesproken het hele paard na.

Natuurlijk is het de bedoeling om tijdens de behandeling de pijnlijke plekken op te lossen, maar daarnaast zoek ik ook naar bewegingsbeperkingen. Stijfheid of een beperking in de beweging is een indicatie van een probleem dat al langer speelt of in het verleden heeft gespeeld. Voor een evenredige belasting van het lichaam is het van cruciaal belang dat de bewegingsruimte links en rechts vrijwel gelijk is.

Eindevaluatie

Na de behandeling noteer ik mijn bevindingen, waar de blokkades zaten en wat me is opgevallen. Dit, in combinatie met het onderzoek voorafgaand aan de behandeling, vormt de input voor ons afrondende gesprek. Het geeft handvatten om te puzzelen en de primaire oorzaak van het probleem te achterhalen.
Daarnaast levert deze manier van documenteren een naslagwerk op en kunnen we de ontwikkeling van je paard over tijd goed volgen.

Informatie rondom de behandeling

Voor een behandeling trek ik 2 uur uit en nee, hiermee ben ik niet één van de snelsten. Maar, ik vind het belangrijk om voldoende tijd voor het paard te hebben en ook voor het gesprek met jou als eigenaar/ruiter.

Vóór de behandeling

Op de dag van de behandeling, doe gewoon wat je altijd doet. Dus, lekker de wei in of een rondje stappen in de stapmolen.
Voor mij is het fijn als je paard:

 • droog is;
 • iets heeft gegeten;
 • tenminste een uur voor mijn komst niet is getraind.
Advies na de behandeling

Voor het paard is het fijn om na de behandeling wat te eten en vrij te kunnen bewegen in de wei of paddock. Stappen aan de hand kan natuurlijk ook.

Doorgaans adviseer ik na de behandeling een dag rust. Dan een dag longeren, zonder bijzet of iets dergelijks, zodat het paard zijn eigen lichaam kan voelen. De derde dag kun je hem vaak weer rustig oppakken.
Heb ik een manipulatie uitgevoerd, dan is het advies om het paard meerdere dagen rust te geven zodat het lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen.
Houd er rekening mee dat ieder paard op zijn eigen manier op zijn behandeling reageert. Soms heeft een paard echt meerdere dagen nodig om alles, zowel mentaal als fysiek, te laten bezinken. Dus, zorg ervoor dat je in de week na de behandeling GEEN belangrijke les of wedstrijd op de planning hebt staan!

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, maar ik vind het wel belangrijk om in ieder geval 2x te behandelen omdat dit zó veel meer informatie èn verbetering geeft dan één enkele keer. Hoewel de tijd tussen de behandelingen afhangt van de situatie, bedraagt dit meestal 4 tot 6 weken.

Persoonlijk vind ik het fijn om betrokken te blijven. Bij paarden, die actief getraind en/of gereden worden, bevalt het doorgaans heel goed om 1x per 3 tot 4 maanden een behandeling in te plannen. Maar uiteraard is dit geheel aan jou om te bepalen.

Wanneer behandel ik niet?

Ik behandel het paard niet:

 • in de eerste week na de enting;
 • de eerste twee maanden nadat een merrie is gedekt;
 • in de laatste drie maanden van de dracht;
 • de eerste twee maanden na het veulenen;
 • wanneer het paard koorts heeft;
 • in situaties die acuut zijn en/of de inzet van de dierenarts verlangen.

Behandeling met respect voor het paard

"Respect voor het paard" heb ik hoog in het vaandel. Tijdens de behandeling werk ik intensief met de reacties van het paard. Het paard is daardoor actief bij de behandeling betrokken en heeft zodoende een stem in zijn behandeling. Ik realiseer me dat dit mogelijk wat vaag en zweverig klinkt, maar een paard kan heel goed zelf aangeven waar hij last heeft. En soms geeft hij zelfs aan hoe het op te lossen. Het volgende filmpje voegt beeld bij bovenstaande tekst.