Behandeling paard

De behandeling van het paard kan preventief zijn, maar vaak is er een probleem. Het paard:

Behandeling paard_Masja Fick_Therapeut voor paarden

 • is niet happy;
 • vertoont onverklaarbaar gedrag;
 • ontwikkelt zich niet goed (passend bij de training);
 • blokkeert soms en/of de training loopt geheel vast;
 • haalt gestelde doelen niet en gewenste resultaten blijven uit.

Bovenstaande maakt onzeker. Jij wilt en doet het beste voor je paard, maar jouw paard is niet zijn beste zelf.

Je wenst dat het probleem wordt opgelost, zodat je door kunt met waar jullie als combinatie mee bezig waren. De wens kan ook zijn het verkrijgen van meer inzicht of het sparren over datgene wat je aan het twijfelen brengt. En soms is het probleem gewoon wat het is en gaat het over ondersteunen bij "ermee leven".

Heb jij het gevoel dat jouw paard beter kan? Aarzel dan niet en neem contact met me op! Dat kan via app, sms, telefoon of email.
Tel.nr. 06-20 190 913
Email: info@masjafick.nl
Ik werk op locatie, dus daar waar jouw paard staat. Ik reis door de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant.

Ik (Masja Fick) ben gediplomeerd osteopaat voor paarden en Masterson Method Certified Practitioner (MMCP). Daarnaast gebruik ik technieken uit de cranio sacraal therapie en sportmassage (gediplomeerd voor humaan). Deze combinatie maakt dat ik zowel het paard als het probleem op verschillende manieren kan benaderen.

Werkwijze behandeling paard

De behandeling vindt doorgaans plaats op de locatie van stalling. Voor een goede beoordeling van het paard is het fijn als het paard droog is en tenminste een uur ervoor niet is getraind.

Voor een behandeling trek ik 2 uur uit. Nee, hiermee ben ik niet één van de snelsten. Maar, ik vind het belangrijk om voldoende tijd voor het paard te hebben en ook voor het gesprek met jou als eigenaar en/of ruiter.

Voorafgaand aan de behandeling

Behandeling paard_werkwijzeDe behandeling begint met een vraaggesprek om de voorgeschiedenis, huidige situatie en de hulpvraag zo duidelijk mogelijk te krijgen.
Vervolgens loop ik het paard na om te kijken waar hij gevoelig is en ik check diverse punten. Daarna bepaal ik hoe ik ga behandelen en licht mijn keuze toe. Natuurlijk kun je zelf ten allen tijde vragen stellen en jouw gevoel of idee aangeven.

De behandeling zelf

Tijdens de behandeling gebruik ik alleen mijn handen. De technieken zijn paardvriendelijk en de reacties van het paard leidend. Deze zijn voor jou overigens ook goed te volgen.
Gaandeweg wordt duidelijk waar de bewegingsvrijheid beperkt is en uiteraard krijgen die gebieden extra aandacht. Maar, ik loop altijd het gehele paard na. Alle weefsels en structuren in een lichaam zijn tenslotte met elkaar verbonden.

Na de behandeling

Voor het paard is het fijn om na de behandeling even wat te eten en daarna lekker vrij te kunnen bewegen in de wei of paddock. Stappen aan de hand kan natuurlijk ook.

Doorgaans adviseer ik het paard na de behandeling een dag rust te geven. Dan een dag te longeren, zonder bijzet of iets dergelijks, zodat het paard zijn eigen lichaam kan voelen. De derde dag kun je hem vaak weer rustig oppakken. Heb ik een manipulatie uitgevoerd, dan is het advies om het paard meerdere dagen rust te geven zodat het lichaam de tijd om zich aan te passen.
Houdt er rekening mee dat ieder paard op zijn eigen manier op zijn behandeling reageert. Soms heeft een paard echt meerdere dagen nodig om alles zowel mentaal als fysiek te laten bezinken. Dus, zorg ervoor dat je in de week na de behandeling GEEN belangrijke les of wedstrijd op de planning hebt staan!

Op zoek naar de primaire oorzaak

Na de behandeling noteer ik waar de blokkades zaten en wat me is opgevallen. Dit in combinatie met de resultaten van het onderzoek voorafgaand aan de behandeling, vormt de input voor ons afrondende gesprek. Het geeft handvatten om te puzzelen en de primaire oorzaak van het probleem te achterhalen. Daarnaast levert deze manier van documenteren een naslagwerk op voor vragen op een later moment en kunnen we de ontwikkeling van het paard over tijd goed volgen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Hoeveel behandelingen er nodig zijn hangt onder andere af van de hulpvraag, de situatie van het paard en hoe het paard op de behandeling reageert. Na twee tot drie behandelingen moet er een duidelijke verbetering van de klacht zijn. De periode tussen de behandelingen kan variëren van één week tot meerdere maanden.

Wanneer behandel ik niet?

Ik behandel het paard niet:

 • in de eerste week na de enting;
 • de eerste twee maanden nadat een merrie is gedekt;
 • in de laatste drie maanden van de dracht;
 • de eerste twee maanden na het veulenen;
 • wanneer het paard koorts heeft;
 • in situaties die acuut zijn en/of die inzet van de dierenarts verlangen.

Behandeling met respect voor het paard

"Respect voor het paard" heb ik hoog in het vaandel. Tijdens de behandeling werk ik intensief met de reacties van het paard. Het paard is daardoor actief bij de behandeling betrokken en heeft zodoende een stem in zijn behandeling. Ik realiseer me dat dit mogelijk wat vaag en zweverig klinkt, maar een paard kan heel goed zelf aangeven waar hij last heeft. En soms geeft hij zelfs aan hoe het op te lossen. Het volgende filmpje voegt beeld bij bovenstaande tekst.

Ik denk graag met je mee!


Wil je een afspraak maken? Of heb je een vraag? Ik denk graag met je mee en doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt om te helpen het probleem op te lossen, zodat jouw paard zijn beste zelf kan zijn. Aarzel niet, bel of app gerust op telefoonnummer 06-20 190 913 of stuur me een berichtje via email info@masjafick.nl of het contactformulier.