Rugpijn bij het paard

Paard rugpijn_paard gevoelige rugDe rug van het paard wordt gevormd door de borst– en lendenwervels en spieren. Door de wervels loopt het ruggenmerg waaruit allemaal zenuwen ontspringen om onder andere de borstkas en de buik, met alle belangrijke organen, aan te sturen en van gevoel te voorzien.
Daarnaast vormt de rug het midden van het paard en verbindt het de voor- en achterhand. Je begrijpt waarschijnlijk nu al dat rugpijn bij een paard geen simpel verhaal is omdat er zoveel structuren met de rug in verbinding staan.

Rugpijn kan in de rug zelf ontstaan, veroorzaakt worden door een bewegingsbeperking in de voor- of achterhand of bijvoorbeeld doordat een orgaan niet optimaal functioneert.

Vraag jij je af of jouw paard rugpijn heeft?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 30 tot 80 procent van de paarden last heeft van zijn rug. Dus, de kans is reëel dat jouw paard inderdaad (ook) gevoelig is op zijn rug.

Symptomen

De symptomen van rugpijn zijn heel divers en vaak niet specifiek voor rugklachten. Mogelijk reageert je paard gevoelig op zijn rug bij het poetsen. Of, toont je paard verandering van gedrag, zoals boos in de omgang of blokkeren tijdens de training.

Houding

Heeft je paard rugpijn, dan valt het je misschien op dat je paard zijn houding verandert, zijn hoofd en hals wat hoger draagt en zijn nek als het ware een beetje tussen zijn schouders trekt. De bovenlijn wordt hierdoor minder mooi rond en de onderlijn valt meer op.

Bespiering

Je kunt het mogelijk ook zien aan de bespiering van je paard. De ruglijn wordt scherper en bottiger en de schoft en de schouderbladen steken iets meer uit.

Beweging

In beweging onder het zadel kun je misschien voelen, maar aan de longe waarschijnlijk duidelijker zien, dat de rug niet mooi los is, niet fijn mee deint met de beweging. Dat het lijkt of je paard zijn rug vasthoudt. En waarschijnlijk valt je ook op dat hij zijn hoofd-hals wat hoger houdt en hij minder mooi, in een constant tempo, in balans loopt. Het ziet eruit alsof de voor- en achterkant geen eenheid vormen en vaak is de paslengte korter dan normaal.

Zelf testen of je paard rugpijn heeft

Als jij jezelf afvraagt of jouw paard mogelijk rugpijn heeft, dan wil je dat natuurlijk graag snel weten. Door met druk een aantal lijnen te trekken over zijn rug en te kijken hoe je paard daarop reageert, krijg je een indicatie. In het volgende filmpje leg ik uit hoe je dat kunt doen.

Let op: de lijnen trek je met je vingers, dus NIET met je nagels. En, reageert je paard boos of door zijn rug weg te drukken dan verlicht je direct de druk. Een klein stukje verderop kun je vervolgens kijken of hij daar ook gevoelig reageert. Zo krijg je een indruk of hij gevoelig is over heel zijn rug of op een bepaalde plek.

Wat te doen bij rugpijn bij je paard

Het kan zijn dat je paard gevoelig reageert op (een deel van) de wervelkolom en/of de rugspier aan één of beide kanten. Nu is de vraag wat veroorzaakt de gevoeligheid of pijn? De oorzaken kunnen legio zijn. Een aantal zaken kun je zelf nalopen:

  • Ben je recent meer of anders gaan trainen?
  • Is je paard recent gevallen of heeft hij een ander ongeluk gehad?
  • Past je zadel goed èn is dit recent gecontroleerd door een zadelpasser?
  • Is je merrie misschien hengstig geworden of zit ze er net voor?
  • Heb je recent de voeding van je paard aangepast?

Heeft je paard een andere blessure, dan kan die natuurlijk ook effect hebben op zijn rug.
En zo zijn er nog vele andere mogelijke oorzaken te bedenken zoals vastgelegen op stal, scheefstand van het bekken of een maagzweer. Oftewel, de reden kan vrij onschuldig zijn en snel op te lossen of serieuzer en echt om medische ondersteuning vragen.
Het behoeft geen verder betoog dat het verstandig is om je bevindingen en zorgen te bespreken met een dierenarts, zadelpasser en/of een behandelaar zoals een osteopaat.

Naast dat het belangrijk is dat je paard zo snel als mogelijk weer pijnvrij is, is het ook belangrijk de oorzaak te achterhalen. Op die manier voorkom je dat de pijn terugkomt.

Ondersteunen van de rug

Naast de juiste zorg en verzorging, beweging en training, kunt je de rug van je paard ondersteunen met zogenaamde “carrot stretches”. In dit artikel, met duidelijke foto’s, legt Dr. Hilary Clayton ze uit: Top 5 stretches voor gezonde paarden | pdf (Engelstalig)

Contact

Heeft je paard rugpijn, wil je graag iets overleggen of en een afspraak maken? Aarzel dan niet en neem contact met me op! Dat kan via app, sms, telefoon of email.
Tel.nr. 06-20 190 913
Email: info@masjafick.nl

Geplaatst in Klachten & Gezondheid en getagd met , .