Tijd om weer eens wat inzicht te delen, dit keer over het tongbeen oftewel het ‘Os Hyoid’!
Het skelet van een paard bestaat uit zo’n 210 botten. Hiervan zitten er 34 in de schedel (excl. de gehoorbeentjes).
Een structuur die voor ons van de buitenkant niet zichtbaar is, is het tongbeen, oftewel het Os Hyoid.
Ons hyoid is één geheel, het heeft de vorm van een hoefijzer en geen directe verbinding met enig ander bot.
Bij een paard bestaat het hyoid uit vijf botjes (waarvan er drie gepaard zijn) die via kleine gewrichtjes met elkaar verbonden zijn. Samen vormen ze een soort slingervormige structuur die verborgen ligt tussen de kaken van het paard. Aan de ene kant hecht de tong aan het hyoid, aan de andere kant is er een verbinding met de larynx en de farynx (het strottenhoofd resp. slokdarmhoofd) en bovenaan hecht het hyoid aan het slaapbeen (os temporale), dicht bij het kaakgewricht en de gehooringang.
Hoewel het hyoid voor ons niet direct zichtbaar is, is het voor het paard van enorm belang omdat het zowel bij het ademen als slikken betrokken is. Daarnaast speelt het ook een rol bij houding en balans van het lichaam. Dit komt zowel door de plaats waar het zich bevindt en aanhecht in het hoofd – dicht bij een zenuwrijk gebied, wat onder andere verantwoordelijk is voor het evenwicht – als de vele spierverbindingen.
Een aantal spieren zijn kort en lopen naar de voor- en achterkant van de schedel, de tong en de ademhaling- en slikstructuren in het keelgebied.
Een aantal andere spierverbindingen zijn langer dan je zou verwachten en lopen direct van het hyoid naar het borstbeen en het schouderblad.
Alles is met alles in het lichaam verbonden. Via de verbindingen tussen de verschillende structuren kan het één een groot effect hebben op het ander. Zo is het dat wanneer men bij een overleden paard druk geeft op het hyoid een ander persoon, die het achterbeen naar voren probeert te bewegen, kan voelen dat dit minder makkelijk gaat dan wanneer er geen druk gegeven wordt op het hyoid.
Oftewel, het is verstandig om het hele paard in beschouwing te nemen als je een probleem waarneemt. Heeft het paard tongproblemen, treedt het paard achter niet goed onder? De oorzaak kan in hetzelfde gebied liggen. Heeft het paard een hele stressvolle periode achter de rug? (het hyoid is een plek waar veel spanning kan worden opgeslagen) Is het paard recent bij de tandarts geweest? Hoeveel druk geeft het bit op de tong?
Het lijken allemaal zulke kleine, onbelangrijke puzzelstukjes, maar regelmatig blijken ze belangrijker voor het totaal plaatje dan in eerste instantie gedacht.
In dit kader is het artikel ‘Fascia in het paard‘ op deze website mogelijk ook interessant. Hierin wordt dieper ingegaan hoe nou ‘alles met alles in het lichaam verbonden is’.