Voor een behandeling trek ik 2 uur uit en nee, hiermee ben ik niet één van de snelsten. Maar, ik vind het belangrijk om voldoende tijd voor het paard te hebben en ook voor het gesprek met jou als eigenaar/ruiter.
Vóór de behandeling
Op de dag van de behandeling, doe gewoon wat je altijd doet. Dus, lekker de wei in of een rondje stappen in de stapmolen.
Voor mij is het fijn als het paard:
- iets heeft gegeten;
- tenminste een uur voor mijn komst niet is getraind.
Tijdens de behandeling
Het liefste sta ik op een plek met een beetje bewegingsruimte, dus stal, ruime poetsplaats, ruime gang of paddock. Daarnaast is het fijn als zowel het paard als de bodem redelijk schoon èn droog zijn.
Advies na de behandeling
Voor het paard is het fijn om na de behandeling wat te eten en vrij te kunnen bewegen in de wei of paddock. Stappen aan de hand kan natuurlijk ook.
Doorgaans adviseer ik na de behandeling een dag rust. Dan een dag longeren, zonder bijzet of iets dergelijks, zodat het paard zijn eigen lichaam kan voelen. De derde dag kun je hem vaak weer rustig oppakken.
Houd er rekening mee dat ieder paard op zijn eigen manier op zijn behandeling reageert. Soms heeft een paard echt meerdere dagen nodig om alles, zowel mentaal als fysiek, te laten bezinken. Dus, zorg ervoor dat je in de week na de behandeling GEEN belangrijke les of wedstrijd op de planning hebt staan!
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Na de eerste behandeling overleggen we samen hoe we het vervolg plannen.
Persoonlijk vind ik het fijn om betrokken te blijven. Bij paarden die actief getraind worden, bevalt het doorgaans goed om 1x per 3 tot 4 maanden een behandeling in te plannen. Maar uiteraard is dit geheel aan jou om te bepalen.
Wanneer behandel ik niet?
Ik behandel het paard niet:
- in de eerste week na de enting;
- de eerste twee maanden nadat een merrie is gedekt;
- in de laatste drie maanden van de dracht;
- de eerste twee maanden na het veulenen;
- wanneer het paard koorts heeft;
- in situaties die acuut zijn en/of de inzet van de dierenarts verlangen.