Alles in een paardenlichaam is bewegelijk. Een beperking – ofwel; een blokkade – in de bewegelijkheid zorgt voor stagnatie.
Wanneer gewrichten en het bijbehorend zachte weefsel niet vrij en volledig kunnen bewegen, stagneert de vloeistofstroom (van bloed, lymfe en/of hersenvocht). Hierdoor wordt de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen beperkt en worden cellen zwak of ziek. Dit kan pijnklachten veroorzaken. En dan kan een osteopaat voor paarden uitkomst bieden.
Tijdens een behandeling ligt dan ook de focus op het controleren en verbeteren van de bewegelijkheid van botten, spieren, pezen, bindweefsel en de organen.
Aldus Dr. Andrew Still, grondlegger van de osteopathie: “Osteopathy is based on the perfection of Nature’s work. When all parts of the human body are in line, we have health. When they are not, the effect is disease. When the parts are readjusted, disease gives place to health.“
Op zoek naar de oorzaak
In het lichaam kunnen we meerdere “systemen” onderscheiden, zoals het bewegingsapparaat, de organen en het zenuwstelsel. Ieder systeem heeft zijn eigen functie, maar de systemen werken ook intensief samen en beïnvloeden elkaar voortdurend.
Doordat deze systemen elkaar beïnvloeden, kan het zijn dat de klacht, de pijn, ergens wordt gevoeld, maar dat de onderliggende oorzaak van een klacht ergens anders in het lichaam zit. Dit is dè reden dat de osteopaat kijkt naar het hele lichaam van het paard en zich niet alleen focust op de plek van de klacht.
Osteopaat gebruikt verschillende technieken
Om een bewegingsbeperking op te lossen kan een osteopaat verschillende technieken toepassen. Sommige technieken zijn bijna niet waarneembaar, andere zijn wat steviger.
Hier zit een punt van aandacht voor jou als paardeneigenaar wanneer je op zoek bent naar een osteopaat voor je paard. Er zijn osteopaten die veel werken met zachte technieken en er zijn osteopaten die je hele paard los kraken en vele zitten hier ergens tussenin. Zoveel mensen, zoveel wensen, er is geen goed of fout. Bij de ene persoon, het ene paard en de ene klacht past het ene beter. En bij de andere het andere. Maar, dit is wel iets om even bij jezelf na te gaan wanneer je een osteopaat voor je paard zoekt. Waar voel jij je prettig bij en wat past het beste bij je paard?
In alle gevallen behandelt een osteopaat het paard alleen met zijn handen en gebruikt hierbij geen andere voorwerpen.
Wat voor osteopaat voor paarden ik ben?
Volgend op het bovenstaande vraag je je mogelijk af “wat voor osteopaat ben jij dan?”. Ik werk zelf graag met technieken die gericht zijn op het oplossen van bewegingsbeperkende spanning en met mobiliserende technieken. Als het nodig is, dan manipuleer ik, maar ik ben niet een osteopaat die je hele paard los kraakt. Dat ligt niet dicht bij me.
In de praktijk combineer ik de osteopathie graag met de Masterson Method en ook met cranio sacraal therapie.
Afspraak maken
Mocht je een afspraak willen maken, neem dan even contact met me op via het contactformulier, telefoon, app of email:
T: 06-20 190 913
E: info@masjafick.nl
Ik hoor je graag!