Zoals we in het vorige artikel bespraken, draait de achterste hoek van de bovenkant van het schouderblad naar achteren en naar beneden wanneer het paard zijn been naar voren strekt. Hoe passen we nou een zadel achter het schouderblad zonder de beweging te hinderen? Dit is een praktische vraag die nog niet wetenschappelijk is onderzocht, maar er zijn een aantal feiten die het trekken van geloofwaardige conclusies mogelijk maken.
Het probleem met de pasvorm van het zadel en schouders is dat we de spieren niet tussen de harde delen – het bot van het schouderblad en de boom van het zadel – willen plat drukken. Omdat dit de spieren beschadigt en dus problemen veroorzaakt. Het langetermijneffect van overmatige druk op spieren is atrofie (krimp en degeneratie). Met als resultaat uitstekende schouderbladen met holtes erachter, zoals de bovenstaande afbeelding laat zien. Het is al lange tijd experimenteel bekend dat ernstige spierbeschadigingen kunnen optreden zonder zichtbare plekken op de huid. Een onderzoek door G.T. Nola en L.M. Vistnes, “Differential response of skin and muscle in the experimental production of pressure sores”, Plastic and Reconstructive Surgery, 66(5): 728-735, gepubliceerd in 1980, bewees dit feit. Dus alleen omdat je geen witte haren of open wonden ziet, betekent niet dat de onderliggende spieren niet beschadigd zijn.
Drie belangrijke feiten om te overwegen
Dus als het schouderblad naar achteren en naar beneden draait en we willen niet de spieren tussen het schouderblad en de boom van het zadel platdrukken, waarom zeggen we dan dat de boom van het zadel vlak achter de schouder moet liggen (om precies te zijn behoren er 2 vingers tussen de achterkant van het schouderblad en de boom van het zadel te passen)? Creëren we daarmee geen probleem? “Nee!”, vanwege drie belangrijke feiten:
# 1 – het schouderblad beweegt ten opzichte van het lichaam
Zoals we in een vorige post hebben besproken, is er geen benige verbinding tussen het voorbeen en het lichaam, dus het schouderblad kan tegen het lichaam bewegen, kantelen en draaien in 3 dimensies, hoewel de beweging beperkt wordt door de spierverbindingen.
# 2 – het schouderblad draait naar achteren wanneer er geen gewicht op het been is
Kijkend naar hoe een paard beweegt. Als het zijn hoef van de grond omhoog brengt, staat het been naar achteren en staat het schouderblad min of meer rechtop. Wanneer het been naar voren wordt bewogen en zich uitstrekt tot het verst haalbare bereik, bevindt het schouderblad zich het verst naar achteren. Maar de voet landt dan nog niet. Zonder gewicht op het been, is er minimale druk tussen het schouderblad en het zadel. Het schouderblad komt meer recht op, en onder het zadel vandaan, tegen de tijd dat het paard er weer gewicht op zet.
# 3 – de vorm van de voorkant van het zadel (de zadelboom)
Het is belangrijk dat de voorkant van een zadel (zowel boom als kussens) zodanig gevormd is dat het geen harde rand vormt waar het schouderblad als het ware tegenaan botst, maar dat het zo op het paard past dat het ervoor zorgt dat het schouderblad er onderdoor kan glijden.
Alles samengevoegd – hoe het werkt in het echte leven
Terwijl het been zich naar voren strekt, beweegt het schouderblad naar achteren. Omdat het niet massief verbonden is met de ribbenkast, heeft het de mogelijkheid om te kantelen terwijl het beweegt. Als de voorkant van het zadel goed is ontworpen en past op het paard, geleidt deze de achterste hoek van het schouderblad onder het zadel gedurende de tijd dat het been het verst naar voren is gestrekt. Omdat het been in dat stadium geen gewicht draagt, worden de spieren niet platgedrukt. Tegen de tijd dat het been weer belast wordt, is het weer onder de voorkant van het zadel vandaan, weg van mogelijke drukpunten. Dit is hoe een goed ontworpen zadel (boom en kussens) vrijwel direct achter het schouderblad kan liggen, de beweging niet hindert en geen schade aan het paard toe brengt. Hoewel er geen gepubliceerde artikelen zijn (wat hopelijk op een dag wel het geval zal zijn) die dit aantonen, is er niet gepubliceerd werk waaruit blijkt dat dit waar is.
Tot zover de voorbenen, schouderbladen en pasvorm van het zadel. Op naar het achterbeen in het volgende artikel!
Bovenstaande is gebaseerd op een artikel gepubliceerd door Rod & Denise Nikkel, Western Saddle Fit, Canada. Het originele artikel vind je hier. Meer informatie over Rod & Denise lees je hier.