Wist je dat bij paarden de groeischijven van beneden naar boven sluiten? En, dat de laatste groeischijf pas sluit tussen 6 en 8 jaar?
De wervelkolom sluit als laatste
Vaak wordt gedacht dat het ene ras veel sneller volgroeid is dan het andere. Dat de groeischijven in de knieën het allerbelangrijkste zijn en aangeven wanneer een paard bereden kan worden.
Echter, voor alle paarden geldt, ongeacht ras, dat de groeischijven van de wervelkolom zich als laatste sluiten. Deze sluiten niet voordat het paard 6 jaar oud is, bij een groot paard kan het zelfs duren tot zijn 8ste jaar.
Ook in de wervelkolom sluiten niet alle groeischijven tegelijk! Het zijn de 1ste en 7de halswervel en de eerste borstwervels die als laatste sluiten. Deze maken onderdeel uit van zeer belangrijke kruispunten in het paardenlichaam. En het zijn precies deze kruispunten die veel druk te verdragen krijgen als het paard gevraagd wordt om zijn hals te dragen en aan de teugel te komen. Vandaar dat het verstandig is om een jong paard met beleid te trainen en nog niet teveel op te richten.
Horizontale en verticale groeischijven
De groeischijven in de benen liggen horizontaal. Als het jonge paard onbelast en vooral in rechte lijnen getraind wordt, dan is de druk op zo’n schijf vrijwel gelijk. Het risico op gezondheidsschade is daarmee beperkt. Wordt het jonge paard alsmaar gelongeerd, dan worden de schijven ongelijk belast. Duidelijk dat dit niet zo verstandig is.
De groeischijven in de wervelkolom zijn verticaal gepositioneerd. Als je daar als ruiter op gaat zitten, dan wordt de groeischijf vaak niet in zijn geheel met dezelfde druk belast. Al helemaal niet wanneer het paard eigenlijk nog niet sterk genoeg is om een ruiter te dragen en daardoor verstrakt in zijn rugspieren.
De basis voor een gezond leven, waarin het paard belastbaar is, wordt vaak in zijn jonge jaren gelegd. Kennis over het sluiten van de groeischijven is één van de puzzelstukjes om die basis goed vorm te geven.