Wist je dit over paarden?

Regelmatig lees ik een artikel of zie een video die interessante informatie over de gezondheid van paarden bevat. Vandaar: wist je dit over paarden?

Maagzweer bij een paard

In zo weinig als 5 dagen kan een paard een maagzweer ontwikkelen. Dr. DePaolo geeft in de volgende video een makkelijke doe-het-zelf-methode voor het palperen van acupunctuurpunten, die een goede indicatie zijn voor de aanwezigheid van pijnlijke maagzweren. Ook heeft hij in 2016 een artikel over maagzweren bij paarden geschreven voor Arabian Horse World.
En inmiddels staat er ook hier op de site en vrij uitgebreid artikel over maagzweren bij paarden.

De binnenkant van de hoef

Het is een gevleugelde uitspraak in de paardenwereld ‘zonder voeten geen paard‘. Maar, hoe zien die voeten er aan de binnenkant nou eigenlijk uit?
KC La Pierre, Applied Equine Podiatry, ontleed in 5 filmpjes een hoef. Misschien niet heel leuk om te zien, maar wel heel interessant.
Dus, heb je interesse en even tijd? Dit is een aanrader!
Het eerste filmpje voeg ik hier toe, de rest volgt met linkjes eronder.

Deel 2 | Deel 3 | Deel 4 | Deel 5

De 5 belangrijkste pijngebieden veroorzaakt door het hoofdstel

In dit filmpje van Equitopia wordt met de hulp van een tweetal experts duidelijk uitgelegd hoe het nou eigenlijk zit met het hoofdstel. De druk die het geeft op verschillende gebieden van het hoofd en hoe e.e.a. zo af te stellen dat het comfort geoptimaliseerd wordt.

De binnenkant van een renpaard: Inside Nature’s Giants

Inside Nature’s Giants is een reeks van Engelse wetenschappelijke documentaires. In de afleveringen voeren experts dissecties uit op (grote) dieren om een aantal geheimen van/in deze dieren te ontdekken. Zo is er ook een aflevering gemaakt over renpaarden. Hoe kan het dat deze dieren zo hard kunnen lopen? Hoe functioneert hun systeem?
Ook deze aflevering bevat niet alleen maar leuke plaatjes, maar geeft wel een indrukwekkend inkijkje in het renpaard.

Paarden ‘binnenste buiten’

Waar zitten nou precies de botten en spieren in je paard? Gillian Higgins tekent deze frequent op paarden om er vervolgens een show mee te geven. Op haar website www.horsesinsideout.com staan een heleboel plaatjes, die je een goede indruk geven.