Therapeut voor paarden: de behandeling

Masja Fick_Therapeut voor paardenHet probleem, waarvoor klanten contact opnemen, komt er meestal kort gezegd op neer dat het paard “het niet meer (goed) doet”. Het paard:

  • is niet happy;
  • vertoont onverklaarbaar gedrag;
  • ontwikkelt zich niet goed (passend bij de training);
  • blokkeert soms en/of de training loopt geheel vast;
  • haalt gestelde doelen niet en gewenste resultaten blijven uit.

Bovenstaande maakt onzeker. Jij wilt en doet het beste voor je paard, maar jouw paard is niet zijn beste zelf. Je kunt daardoor niet genieten van (het contact met) jouw paard.
Vragen doemen op als “wat nu?” en “wat betekent dit voor onze toekomst?” Het dwarsboomt regelmatig het bereiken van doelen en behalen van succes. Succes, zoals bijvoorbeeld een nieuwe oefening soepel en correct door kunnen rijden of dat parcours makkelijk en foutloos rond komen.

Het eerste wat je wenst, is dat het probleem wordt opgelost, zodat je de draad weer op kunt pakken en door kunt gaan waar jullie als combinatie mee bezig waren.

Daarna volgen de toekomstdromen zoals; groeien als combinatie, een volgende stap in de training zetten, naar les of de overgang naar een volgende wedstrijdklasse.

Heb jij het gevoel dat jouw paard beter kan? Aarzel dan niet en neem contact met me op! Dat kan via app, sms, telefoon of email.
Tel.nr. 06-20 190 913
Email: info@masjafick.nl

Alles draait om natuurlijke bewegingsvrijheid

Masja Fick_Therapeut voor paardenOm goed te kunnen functioneren en optimaal te presteren is het belangrijk dat alle gewrichten en weefsels in je paard hun natuurlijke bewegingsvrijheid hebben. Is dit niet het geval, dan merk je dit vaak doordat je paard het gevraagde niet (goed) kan uitvoeren, chagrijnig reageert of simpelweg blokkeert. Hoewel dit nogal eens wordt benoemd als onwillig gedrag, is dit meestal de manier waarop het paard jou om hulp vraagt!

Bij een beperking in bewegingsvrijheid kan het gaan om een recent opgelopen blessure of een probleem dat over langere tijd is ontstaan. Omdat de oplossing niet altijd zwart-wit is, maak ik gebruik van verschillende behandelmethoden, waardoor ik het paard en het probleem op verschillende manieren kan benaderen. Ik ben gediplomeerd osteopaat voor paarden en Masterson Method Certified Practitioner (MMCP). Daarnaast gebruik ik technieken uit de cranio sacraal therapie en sportmassage.

Mijn levensdoel is paard en eigenaar samen verder te helpen. Door spierspanning en blokkades op te lossen, wordt het paard losser, vrolijker en blijft langer gezond. Dit helpt paard en eigenaar om als team samen te genieten en optimaal te presteren.

Vraag jij je af of jouw paard ergens last van heeft waardoor hij/zij beperkt wordt in zijn/haar bewegingsvrijheid? Je kunt altijd vrijblijvend contact met me opnemen! Benieuwd naar wie ik ben? Meer informatie lees je in “Over Masja“.

De opbouw van een behandeling

De behandeling vindt in principe plaats op de locatie van stalling. Voor een goede beoordeling van het paard heeft het de voorkeur dat het paard droog is en tenminste een paar uur ervoor niet is getraind.

Het probleemgebied krijgt uiteraard speciale aandacht tijdens de behandeling, maar in principe behandel ik altijd het hele paard.

Vaak wordt tijdens de eerste behandeling het probleem opgelost of verminderd en komen in de weken daarna een aantal restblessures bovendrijven. Om ervoor te zorgen dat het effect van de behandeling optimaal is, is het oplossen van deze blessures ook noodzakelijk. Daardoor ga ik in principe uit van zo’n 2 tot 3 behandelingen om het volledig gewenste resultaat te bereiken.

Voor de eerste behandeling trek ik 2 uur uit, voor vervolgbehandelingen zo’n 1,5 uur. Tijdens de eerste behandeling starten we met een vraaggesprek om de voorgeschiedenis, relevante omstandigheden en de hulpvraag zo duidelijk mogelijk te krijgen. Na de palpatie en beoordeling van het paard licht ik mijn bevindingen toe en leg ik uit hoe ik wil gaan behandelen. Natuurlijk kun je zelf ten allen tijde vragen stellen en jouw gevoel of idee aangeven.
Na de behandeling noteer ik wat ik heb gedaan en waargenomen. Op deze manier heb ik een naslagwerk in geval van vragen op een later moment en kunnen we de ontwikkeling van het paard over tijd goed volgen. Tevens helpt dit bij het zoeken naar de primaire oorzaak van het probleem.

Preventief behandelen om blessures te voorkomen

Therapeut voor paarden_Masja FickLang niet altijd staat er iets scheef en dus is het lang niet altijd nodig om te manipuleren. Toch kan het paard wel degelijk last hebben van een deel van zijn lichaam. Dit is het moment waarop ik graag de Masterson Methode inzet voor de behandeling. De methode is respectvol naar het paard en tegelijkertijd erg effectief om allerlei problemen op te lossen. En, ook om blessures te voorkomen – oftewel preventief – werkt deze methode echt goed. Meer informatie over hoe de methode werkt, staat in het artikel “Masterson Methode in de praktijk“. Dit artikel is echt een aanrader om even te lezen!

Geïnteresseerd? Zowel het contactformulier als de kosten van een behandeling vind je op de pagina “Tarieven en contact“.

Advies na een behandeling

Na de behandeling is het advies om het paard iets te voeren en in de wei of paddock te zetten voor wat beweging. Stappen aan de hand mag natuurlijk ook.
Afhankelijk van de behandeling bespreken we of het nodig is het paard één of meerdere dagen trainings-rust te geven. Na een manipulatie wordt altijd meerdere dagen rust geadviseerd. Wel mag het paard altijd de wei of paddock in en aan de hand worden gestapt.

De ervaring leert dat ieder paard op zijn eigen manier op zijn/haar behandeling reageert. Soms is een paard direct beter dan vóór de behandeling, soms eerst beter dan wat slechter, als gevolg van bijvoorbeeld spierpijn, en soms heeft een paard gewoon een aantal dagen nodig om alles te laten bezinken.

Het ontstaan van een blokkade of spanning

Een blokkade kan ontstaan door een ongeluk, spontane glij- of valpartij of door vastliggen in de stal. De meeste blessures ontstaan echter gaandeweg.
Een ongemak of een pijntje stopt een paard zo lang mogelijk weg. Dit heeft te maken met de overlevingsstrategie van het paard als prooi- en kuddedier. Een paard wil zijn zwakte niet tonen aan een roofdier en wil ook niet in de kudde de zwakke schakel zijn en zo het risico lopen om achtergelaten te worden.
Maar, als het paard het pijntje wegstopt – er als het ware omheen gaat lopen – gaat hij compenseren. En dit heeft een negatief effect op de kwaliteit van het weefsel dat extra belast wordt als gevolg van de compensatie. De spanning in de spieren neemt toe, banden en pezen kunnen overbelast raken en zelfs een blokkade in de wervelkolom kan het resultaat zijn.

Voor het oplossen van blessures, die over een langere periode zijn ontstaan, volstaat vaak niet alleen een manipulatie omdat het omliggende weefsel ook is aangedaan. En dus is het zaak om spieren, ligamenten en verbindend weefsel (fascia) ook te behandelen om de oorspronkelijke bewegingsvrijheid terug te krijgen. Zo heeft een behandeling niet alleen effect op de aangedane plaats, maar op het welzijn van het gehele paard.

Mocht je na het bovenstaande denken “goh, misschien is dit ook wel van toepassing op mijn paard”, twijfel dan niet langer, maar kom in actie en neem even contact met me op. Natuurlijk kun je gratis je verhaal aan me kwijt en je krijgt ook altijd een reactie van me. Contact opnemen is heel eenvoudig via het contactformulier.

Behandeling met respect voor het paard

“Respect voor het paard” heb ik hoog in het vaandel. In de praktijk werk ik daarom heel graag met de signalen van het paard. Het paard is daardoor actief bij de behandeling betrokken en heeft als het ware een stem in zijn/haar behandeling. Ik realiseer me dat dit mogelijk wat vaag en zweverig klinkt, maar een paard kan heel goed zelf aangeven waar hij/zij last heeft en soms geeft hij zelfs aan hoe het op te lossen. Het volgende filmpje geeft een indruk van wat ik bedoel.

Het is goed om je te realiseren dat de natuur van een paard als vluchtdier anders is dan die van ons als jagers. Paarden reageren doorgaans heel goed op rust en zachte aanraking en dit volstaat vaak om spanning en blokkades op te lossen. Dat zit in hun natuur. En ja, dat voelt als “tegen onze natuur”, want wij, als jagers, willen van nature vooral graag “actie, handelen en doen”.

Rust en ontspanning heeft ook effect op het zenuwstelsel van het paard, waardoor het lichaam wordt aangezet tot herstel. Hoe dit werkt lees je in het artikel ‘Lichaamswerk voor paarden brengt het zenuwstelsel in balans‘.

Therapeut voor paarden

Ik geloof, en ervaar tijdens behandelingen, dat niet één behandelvorm het antwoord heeft op alle problemen. Verschillende blessures vragen een verschillende aanpak en daarbij is ook nog ieder paard verschillend. Daarom zie ik mezelf meer als therapeut voor paarden dan als osteopaat of masseur en daarom maak ik gebruik van verschillende behandelmethoden.

Osteopathie gebruik ik voor het testen en, indien nodig, manipuleren van gewrichten. Cranio gebruik ik daar vaak vóór en na om de manipulatie voor te bereiden en te bevestigen. De sportmassage helpt om (oppervlakkige) spierspanning op te lossen en de behandeling met de andere methoden te ondersteunen. En de Masterson Methode is ideaal om spanning in dieper gelegen weefsels op te lossen.

Meer over iedere behandelmethode lees je in de volgende artikelen op deze site:

Ik zet me volledig in om het probleem op te lossen en te zorgen dat jouw paard op zijn/haar best kan presteren!
Wil je een afspraak maken? Of, wil je liever eerst iets overleggen of heb je misschien alleen een vraag? Aarzel niet, bel of app gerust op telefoonnummer 06-20 190 913 of stuur me een berichtje!
Een afspraak maken kan desgewenst ook ’s avonds en in het weekend!