Sportmassage voor paarden

Note vooraf; om direct duidelijk te zijn en verwarring te voorkomen, ik ben NGS-gediplomeerd sportmasseur voor mensen. Dit is een bewuste keuze. De protocollen voor het behandelen van mensen kun je rustig “heel systematisch en duidelijk” noemen. Die wilde ik me eigen maken. De technieken die gebruikt worden bij de sportmassage voor paarden zijn afkomstig uit de humane massage. De kennis van de spieren en anatomie van het paard heb ik opgedaan tijdens de opleiding osteopathie.

Sportmassage voor paardenZo’n 60% van het lichaamsgewicht van een paard bestaat uit spiermassa. Wanneer we het over spieren hebben, wordt er een indeling gemaakt naar het soort spierweefsel. Zo heeft een paard glad spierweefsel, dat bijvoorbeeld om de kleine bloedvaatjes en de organen ligt. Een heel belangrijke spier is natuurlijk het hart, dat is opgebouwd uit speciaal hart spierweefsel. En daarnaast zijn er de skeletspieren, van belang voor houding en beweging.

Er bevinden zich in het paardenlichaam meer dan 150 verschillende spieren, die ieder een eigen rol spelen in de beweging van het paard.
Een deel van deze spieren ligt diep in het lichaam en is met name van belang voor de houding, oftewel het postuur.
De spieren die van belang zijn voor de beweging liggen oppervlakkiger. Het zijn deze ‘bewegingsspieren’ die te behandelen zijn door de sportmasseur.

Het behoeft geen toelichting dat het goed functioneren van het spierstelsel van enorm belang is voor het correct bewegen van het paard. Maar dit ‘goed functioneren’ heeft ook invloed op het functioneren van de rest van het lichaam. In verkrampte spieren is de doorbloeding en stofwisseling beperkt, de cellen worden minder goed verzorgd waardoor ze verzwakken. Dit kan pijnklachten veroorzaken en doorwerken naar andere gebieden in het lichaam.

Het nut van sportmassage voor paarden

Voordelen sportmassage voor paardenSportmassage voor paarden is een vorm van manuele therapie. Door strijkingen en spierknedingen worden de huid, het onderliggend bindweefsel en de spieren beïnvloed. Dit kan op een sederende (ontspannende) of activerende manier worden uitgevoerd, afhankelijk van de druk en de snelheid van de handgrepen. Zo kunnen slappe spieren worden gestimuleerd en verkrampte spieren worden ontspannen, waardoor het paard weer beter kan bewegen.

Naast het activeren en ontspannen van spieren, kunnen ook verklevingen van het bindweefsel worden losgemaakt. Dit alles heeft een positief effect op de doorbloeding, afvoer van lymfevocht en afbraakproducten van de stofwisseling. En daarmee heeft massage niet alleen effect op de behandelde plek, maar breidt het effect zich uit over het hele lichaam.

Benieuwd geworden?

(Sport)massage is een behandelmethode die ik inzet aanvullend op de andere behandelmethoden die ik gebruik; osteopathie, cranio sacraal therapie en Masterson Method®. Wil je een afspraak maken, heb je een vraag, wil je iets overleggen? Bel gerust of stuur me een bericht!