Silva Methode; originele alfatraining

Silva Methode_BasiscursusEen ervaring rijker!

Zojuist de 4-daagse zomercursus ‘Silva Methode’ in Rotterdam afgesloten. Bubbelend van energie geef ik hieronder graag een indruk van de cursus en wat achtergrond informatie, maar daarvóór verdient de bedenker, de heer Jose Silva, een introductie.

Jose Silva

Jose Silva werd geboren op 11 augustus 1914, in Laredo, Texas. Toen hij vier jaar was overleed zijn vader. Jose Silva_Silva MethodeZijn moeder hertrouwde snel en hij, zijn oudere zus en jongere broertje trokken in bij hun grootmoeder. Een paar jaar later werd hij de broodwinner van het gezin, door kranten te verkopen, schoenen te poetsen en allerlei andere werkjes. In de avonden zag hij zijn zus en broertje hun huiswerk maken en zij hielpen hem met leren lezen en schrijven. Hij is nooit zelf naar school geweest om te leren, later wel om les te geven.

Als tiener leerde Jose radio’s repareren, hij zette zijn eigen bedrijf op, wat door de jaren heen uitgroeide tot een van de grootste bedrijven in de regio. En zo ontstond de mogelijkheid om gedurende 20 jaar onderzoek te doen naar wat leidde tot de Silva Methode voor mentale beheersing via het alfaniveau.
Met een uitzonderlijke interesse in psychologie, het functioneren van het menselijk brein, meditatie en hypnose ontwikkelende Jose een programma waarmee hij zijn kinderen kon helpen beter te presteren op school.
The Silva Mind Control Method_boekNa jaren van onderzoek en experimenten ontwikkelde Jose Silva de ‘Mind Control Method’. In 1966 startte hij met het geven van lessen en kwam de methode beschikbaar voor een breder publiek. Inmiddels is de methode beschikbaar in vele landen. Jose Silva overleed in 1999. Zijn kinderen zetten zijn levenswerk voort. Voor meer informatie: http://www.silvamethod.com/

Het verhaal van Jose Silva, de Silva Methode en vele voorbeelden en ervaringen staan mooi verwoord in het Engelstalige boek ‘The Silva Mind Control Method’.

Ook in Nederland is de Silva Methode beschikbaar. Silva Nederland is gevestigd in Rotterdam. Landa Endlich, psychologe en directrice van Silva Nederland verzorgt op inspirerende wijze verschillende cursussen op diverse locaties in het land.

‘Mind Control’ vertaald naar het Nederlands

De eerste associatie bij ‘mind control’ is ‘controle’. Lang leve de linker hersenhelft! Maar, het Engelse woord ‘mind’ wordt voor Silva in het Nederlands vertaald naar ‘bewustzijn’, waarbij het gaat om het bewuste, intelligent denkende en voelende aspect van de mens…Silva Methode_linker en rechter hersenhelften dus heeft het meer betrekking op ons creatieve vermogen en dus onze rechter hersenhelft.

Tijdens de cursus krijgen de twee hersenhelften ieder een eigen naam. De linker – die van de logica – heet Wilfred, de rechter hersenhelft – die van het gevoel en de creativiteit – heet Willie. En dat geeft direct een hele leuke discussie, want bij diverse oefeningen gaat het om imaginatie en visualisatie…en dat is Willie. Wilfred heeft daar niet zoveel mee en die toetert er dus lekker tussendoor.

Hoe onze hersenen werken

Onze hersenen produceren elektrische golven die door middel van een EEG kunnen worden gemeten en zichtbaar gemaakt. De frequentie van deze golven wordt gemeten in cycli per seconde of Hertz (Hz). Onze hersenactiviteit wordt ingedeeld in 5 niveaus:

Hersengolven Frequentie Onze activiteit
δ Delta 0,5-4 Hz Diepe slaap
θ Theta 4-8 Hz Slaap, droomperiodes en diepere meditatie
α Alpha 8-12 Hz Meditatiefrequentie, volledige fysieke en mentale
ontspanning (Willie)
β Beta 12-35 Hz Dagelijkse frequentie, het domein van onze
linkerhersenhelft (Wilfred), het rationele gedeelte.
γ Gamma > 35 Hz Frequentie bij topprestaties

De Silva Methode spreekt ons alfaniveau aan

Op het alfaniveau bereiken we een toestand van volledige fysieke en mentale ontspanning. In deze staat ervaren we rust, helderheid, creativiteit, concentratie én de juiste balans tussen de werking van onze linker- en rechterhersenhelft, tussen rationeel en intuïtief denken.

Het is geen hocus pocus. Ons westerse systeem is heel sterk gericht op onze cognitieve ontwikkeling. Prima, maar we moeten niet vergeten dat we zijn gekomen waar we nu zijn door intensief gebruik te maken van onze creativiteit. En dat vermogen spreekt Silva aan. Eindresultaat? Een optimaal gebruik van zowel Wilfred als Willie en dat levert een ijzersterke combinatie op!

Silva Methode basiscursus

De basiscursus is ingedeeld in 2x twee dagen. Het eerste gedeelte van de Silva Methode zoomt in op hoe ons brein werkt en hoe wij het gebruiken. Je leert hoe je binnen enkele minuten op alfaniveau komt en dus in een staat van volledige ontspanning.

Een groot deel van ons denken en doen hebben we aangeleerd en doen we als volwassenen onbewust. Het zijn automatische patronen in gewoonten en gedrag en ingesleten overtuigingen geworden. Dit is niet per definitie slecht, maar de vraag dient zich aan of deze gewoonten en overtuigingen ons vandaag nog steeds helpen om onze doelen te bereiken.

Welke doelen heb je en welk gedrag past daar bij om deze daadwerkelijk te bereiken?
Onze grijze massa bestaat uit zo’n 86 miljard neuronen en het is aan onszelf om deze de gewenste kant op te sturen en zo regie te nemen over het werkelijk realiseren van onze doelen.

Tijdens de basiscursus leer je hoe je op alfaniveau op een actieve manier zelf je denken stuurt om je gewoonten aan te passen of in te wisselen voor bewust gekozen gedrag dat je beter helpt bij het realiseren van je doelen en zo bijvoorbeeld af te raken van roken, stress, slaapproblemen, overgewicht, hoofdpijn, migraine, depressie of burn-out.

Imaginatie en visualisatie zijn kernwoorden tijdens de cursus, oftewel het inzetten van je creativiteit. Dit helpt bijvoorbeeld om dingen op een speelse manier heel gemakkelijk en snel te leren, te onthouden en je weer te herinneren. Dit levert op momenten echt verrassende ervaringen en glunderende gezichten op.

Uiteraard is het niet zo dat je uit deze twee dagen komt als een geheel “gereset” persoon, maar je hebt wel geleerd hoe je je gewoonten kunt analyseren en herprogrammeren om je doelen gemakkelijker te bereiken.

In het tweede deel van de Silva Methode word je intuïtie aangesproken op een hele creatieve en toegankelijke manier. Het klinkt misschien raar, maar je maakt bijvoorbeeld een reis door een blaadje en door het menselijk lichaam. Je Wilfred denkt dan “dat lukt me nooit!”, maar Landa begeleidt dit professioneel en stap voor stap, zodat het zelfs de grootste Wilfreds lukt.

Afgesloten wordt de basiscursus met het – in tweetallen – intuïtief onderzoeken van een aantal gevallen en voor mij persoonlijk was het echt een fantastische ervaring om deze ervaring zelf op te doen, maar zeker ook om te zien dat mijn partner – een wat oudere meneer en een echte Wilfred – zoveel treffers had bij het intuïtief onderzoeken van zijn geval.

Oftewel, bevrijd ook jouw potentieel!

De Silva Methode voor mentale beheersing via het alfaniveau is eenvoudig en overal toe te passen. De aanpak is pragmatisch en neutraal en daardoor voor iedereen toegankelijk. Een echte aanrader dus!

Ervaringen van cursisten

Silva Nederland vraagt cursisten na iedere cursus een beoordeling te geven, via de feedback company. Dat geeft onafhankelijk beeld van de ervaringen. Benieuwd? Bekijk dan: https://beoordelingen.feedbackcompany.nl/NL-NL/Silva-Nederland.html

Geplaatst in Divers en getagd met , .