Paard hoofdpijn

Kan een paard hoofdpijn hebben? Jazeker!

Langzaam maar zeker wordt steeds meer erkend dat veel paarden last hebben van hoofdpijn en dit staat los van de discipline waarin gereden wordt.

De achterkant van het hoofd (os occipitale) vormt een gewricht met de eerste halswervel (atlas). Dit gewricht zorgt voor het buigen, strekken en de zijwaartse beweging van het hoofd.
Tussen de eerste (atlas) en tweede halswervel (axis) vindt met name en roterende beweging plaats.
Meer informatie over de halswervels en hoe ze bewegen vind je in het artikel over de cervicale wervelkolom op deze site.

Het gewricht tussen het hoofd en de atlas is omgeven door ligamenten en heel veel spieren. Dit is ook de plek waar de hersenen via het verlengde merg overgaan in het ruggenmerg, waar een aantal hoofdzenuwen uittreden en de belangrijke slagaders en aders doorheen lopen om het bloed van en naar het hoofd te voeren.

Paard hoofdpijn: oorzaken en symptomen

Hoofdpijn wordt met name veroorzaakt door een gebrek aan mobiliteit in het gewricht tussen het hoofd en de atlas. Als de spieren gespannen raken, neemt de beweging in dit gebied af en neemt de spanning op de omliggende weefsels ook toe.

Een aantal symptomen van hoofdpijn bij het paard kunnen zijn:

  • headshaken
  • hoofd schuw
  • halster is niet meer op te krijgen
  • problemen op één teugel
  • niet willen gaan in één galop
  • onregelmatigheid achter
  • verandering van gedrag
  • verlies van gewicht

In veel gevallen is de spanning in de nek een direct gevolg van trauma, zoals een keer flink hangen aan een touw, of herhaaldelijke belasting, zoals het overstrekken van de nek gedurende de training. Een paard met hoofdpijn kan echter ook veroorzaakt worden door kaakproblemen of door problemen in het bekkengebied. Het bekken klinkt als ver weg van het hoofd, maar onder andere via de lange rug- en halsspieren is er een directe verbinding tussen het bekken en de nek.

Dit is de reden dat ik tijdens een behandeling uiteraard tijd besteed aan het probleemgebied, maar altijd het gehele paard behandel. Zeker tijdens een eerste behandeling. Op die manier ontstaat een beeld van het gehele paard en wordt duidelijk of en waar de blokkade(s) zit(ten). Ook kan het zijn dat ik wel wat kan doen voor het paard, maar dat een tandarts, hoefsmid en/of zadelpasser ook zijn steentje kan/moet bijdragen om tot een langdurige oplossing te komen.
Bewegingsbeperking in de nek en spanning in de nekspieren zijn doorgaans goed te behandelen, al zijn hier meestal wel een aantal behandelingen voor nodig.

Roept het bovenstaande herkenning op? Aarzel dan niet en bel, sms of app me op nr. 06-20 190 913 of stuur me een berichtje om je vraag voor te leggen of een afspraak te maken.

Geplaatst in Divers en getagd met .