Masterson Methode in de praktijk

Masterson Methode_logoOndersteunende therapie voor sportpaarden in verschillende trainingsfasen

De Masterson Methode® is ontwikkeld om te voldoen aan de speciale eisen in de paardensport. Het combineert verschillende therapeutische benaderingen en richt zich op de behandeling van met name die lichaamsdelen van het paard, die belangrijk zijn voor het leveren van prestaties.
De souplesse en bewegingsruimte van nek, hals, schouders en voorbenen, rug, lenden- en bekkengebied en achterbenen krijgen allemaal gedegen aandacht tijdens de behandeling.

Masterson Methode_paard skeletHet bewegingsbereik van de gewrichten wordt beperkt wanneer de spieren, die deze gewrichten in beweging zetten, hypertoon worden en hun natuurlijke vermogen om volledig samen te trekken en te ontspannen verliezen. Als een gewricht hierdoor te lang in zijn beweging wordt beperkt, kan het permanent worden beschadigd. Bovendien zullen de resulterende compensatiehoudingen en -bewegingen steeds meer andere delen van het lichaam (over)belasten.

Mogelijke oorzaken van spanning

Extreme trainingssessies, veelvuldige herhaling van oefeningen, oefeningen zonder adequate trainingspauzes of te veel stress op jonge leeftijd van het paard zijn vaak triggers van spanning. Daarnaast vereist het aanleren van nieuwe vaardigheden of bewegingen de ontwikkeling van een nieuwe balans, de verfijning van bewegingscoördinatie en de ontwikkeling van kracht in de spiergroepen die in toenemende mate aangesproken worden.
Compensatiepatronen als gevolg van verwondingen, spanningen, vallen, uitglijden op oneffen terrein, aanstoten van hindernissen en nog veel meer, kunnen vaak, langzaam en ongemerkt, de prestaties van de spieren verminderen. Als de spanning ongelijkmatig in het lichaam opbouwt, wordt er een ongezonde druk uitgeoefend op de skeletstructuur, waardoor de flexibiliteit van het paard verder beperkt wordt.
Onnatuurlijke spanning in de spieren veroorzaakt een onnatuurlijke trekkracht op de pezen, wat uiteindelijk kan leiden tot “plotselinge” peesblessures, waarvan de eigenlijke oorzaak soms in een ver verleden ligt.

Masterson Methode® gericht op herstel

De principes en technieken van de Masterson Methode® zijn gericht op het herstellen van het natuurlijke bewegingsbereik van de gewrichten en het balanceren van beide lichaamshelften in hun bewegingsafloop.
We gebruiken het volledige spectrum van onze technieken zowel in de trainingsfase als kort na zware wedstrijden:

  • Bij de wedstrijdvoorbereiding ondersteunen we de herstelfase na een veeleisende training en helpen we de spieren voor te bereiden op specifieke oefeningen of belastingen.
  • Kort voor de wedstrijd worden gerichte technieken gebruikt, die de viervoetige atleet ondersteunen fit aan de start te verschijnen. Aangezien elk paard een verschillende intensiteit van de Masterson Methode® technieken verdraagt, is tijdige afstemming met de ruiter belangrijk om een ​​ideale voorbereiding te borgen.
  • Tijdens de wedstrijd, bijvoorbeeld na de cross in de eventing, is het belangrijk de vermoeide, verharde of gespannen spieren te helpen ontspannen waardoor het herstel versneld wordt. Vooral het losmaken van de rugspieren en wervelkolom hebben een positief effect op het verbeteren van de reflexen en reactiviteit.

Masterson Methode® blijft onder de weerstandsgrens

Masterson Methode_iliopsoas paardOm de prestatiebereidheid en het prestatievermogen te ondersteunen, ligt de focus over het algemeen op het ontspannen van de spieren die de romp dragen en die de bewegingen in gang zetten. Hiervoor dient het paard in een “ontspannen toestand” te zijn. De Masterson Methode® blijft onder de weerstandsgrens van het paard en activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat voor de ontspanning en herstel van het paardenlichaam zorgt. Daarbij bereiken we ook de diepliggende spieren, zoals de iliopsoas en de adductoren.

Masterson Methode_adductoren paardAangezien paarden met lichaamstaal op aanraking van de therapeut reageren, kunnen zij ook aangeven waar in hun lichaam zich de spanning bevindt. Hierdoor zijn ze actief bij de behandeling betrokken. Er wordt dus niet zozeer aan het paard gewerkt, als wel met het paard. Deze interactie bouwt, naast het fysieke aspect, ook een sterke band en communicatie met het sportpaard, wat het welzijn en herstel verder vergroot.

Jim Masterson, oprichter van Masterson Methode®, was jarenlang de therapeut van de Amerikaanse enduranceruiters en begeleidde vele jaren internationaal succesvolle wedstrijdpaarden in verschillende disciplines.

Behandeling volgens de Masterson Methode®

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag? Aarzel niet en neem contact met me op via telefoon, app, email of Facebook!
T: 06-20 190 913
E: info@masjafick.nl

Meer informatie over een behandeling vind je hier.