Je paard fit houden

Het lijkt heel vanzelfsprekend. Je paard zit goed in zijn of haar vel. In de training kun je regelmatig een volgende stap zetten, je paard oogt vrolijk, het gedrag is stabiel en de lichamelijke ontwikkeling goed. Overall, je paard is fit en happy en jij dus ook.

Iedereen die een paard langer heeft, verzorgd of begeleid, weet dat het niet vanzelfsprekend is dat alles van een leien dakje gaat. Soms loopt het anders dan gepland en gewenst. Niet alles kun je voorkomen, maar je kunt wel degelijk iets doen! Daarvoor maken we een uitstapje naar de humane sportwereld.

Paard versus voetballer

Ons dorp telt zo’n 1.700 inwoners. Natuurlijk wordt er fanatiek gevoetbald. Onze voetballers in het eerste elftal trainen 2x per week en spelen 1x per week een wedstrijd. Zowel bij de training als de wedstrijden is er altijd een sportmasseur aanwezig om de jongens zowel ervóór als erna, indien nodig en gewenst, op passende wijze te verzorgen.
Op deze manier wordt het ontstaan van blessures voorkomen en de hersteltijd na een blessure verkort.

En onze paarden? Zij worden doorgaans al snel 4-5x per week getraind. En hoe vaak ontvangen zij een vorm van lichamelijke verzorging die hun helpt fit te blijven en blessures te voorkomen?

Het lichaam en zijn natuurlijke scheefheid

Spieren bewegen botten, niet andersom. Fascia (een vorm van bindweefsel) zit zowel in spieren als eromheen en verbindt alles met alles in zowel ons als het paardenlichaam. En hier lopen enorm veel zenuwen doorheen.

Wij zijn links- of rechtshandig en daardoor per definitie scheef.
Ons paard is evengoed links- of rechtsbenig en dus ook per definitie scheef.
Als wij op ons paard gaan zitten verwachten / verlangen we dat ons paard perfect rechtuit loopt…ik neem aan dat je voelt waar deze redenering scheef gaat?!

Belasting en belastbaarheid

Wanneer weefsel ongelijk belast wordt, ontstaan compensatie patronen. Het extra belaste weefsel – dat daarvoor niet gemaakt is – bouwt spanning op. In vaktermen, wordt hypertoon. De elasticiteit van dit weefsel neemt hierdoor af waardoor de blessuregevoeligheid toeneemt en dus de kans op het ontstaan van bijvoorbeeld een verrekte spier, een spierscheur of peesblessure.

Het verschil tussen een voetballer en het paard is dat de voetballer expliciet kan aangeven waar hij/zij last van heeft, voelt dat een spier niet precies doet wat die zou moeten doen. Door verzorging, begeleiding, oefeningen en massages wordt de voetballer geholpen fit te blijven en een blessure te voorkomen.

Paarden stoppen de blessure weg als gevolg van hun natuurlijke overlevingsstrategie. Vaak wordt pas opgemerkt dat er iets niet fijn was wanneer het te laat is en een echte blessure is ontstaan. De training moet hierdoor vaak geheel worden onderbroken. Hersteltijd is vaak lang en de kosten van professionele begeleiding zijn vaak hoog. En regelmatig is de toekomstige belastbaarheid van het paard tijdens dit traject een vraagteken.

Preventief behandelen om je paard fit te houden

MMCP_Masterson_Masja FickJa, ik ben reëel. Nee, je kunt niet altijd alles voor zijn. Maar, je kunt wel degelijk in actie komen en je paard een aantal keer per jaar preventief laten behandelen. De Masterson Methode is er specifiek op gericht om spanningspunten in je paard te vinden en op te lossen. Tijdens de behandeling krijg je een goed beeld hoe je paard ervoor staat. Aanwezige spierspanning en blokkades worden opgelost, waardoor de bewegingsvrijheid van je paard verbetert. Je paard wordt losser en vrolijker en is in staat om met meer gemak en plezier optimaal samen met jou te presteren.

Geïnteresseerd? Neem contact met me op! Ook wanneer je twijfelt! Met alle plezier kom ik op stal een demonstratie geven, zodat je zowel met mij, als de behandelmethodes die ik gebruik, kennis kunt maken en kunt bepalen of ik bij jou en je paard pas.
Fit paard, blije eigenaar. Daar doe ik het voor!

Geplaatst in Divers en getagd met , , .