Groeischijven paard

Groeischijven paard

Wist je dat bij paarden de groeischijven van beneden naar boven sluiten en de laatste groeischijf pas sluit tussen de 6 en 8 jaar?

Vaak wordt gedacht dat het ene ras veel sneller volgroeid is dan het andere en dat de groeischijven in de knieën het allerbelangrijkste zijn en aangeven wanneer een paard bereden kan worden.
Echter, voor alle paarden geldt, ongeacht ras, dat de groeischijven, die zich het laatst sluiten, die van de wervelkolom zijn. Deze sluiten niet voordat het paard 6 jaar oud is en bij een groot paard kan het zelfs duren tot zijn 8ste jaar.

En ook in de wervelkolom sluiten niet alle groeischijven tegelijk.
Het zijn de laatste halswervel en de eerste borstwervel, ook wel C7 en T1 genoemd, die zich als laatste sluiten. Beide bevinden zich net achter het schouderblad (aangeduid in de foto met de gele cirkel) en vormen een zeer belangrijk kruispunt in het paardenlichaam. En het is precies dit punt dat veel druk te verdragen krijgt als het paard gevraagd wordt om zijn hals te dragen en aan de teugel te komen.

De volgende visuele voorstelling is misschien wel nuttig.
De groeischijven in de benen liggen op een horizontale lijn. Dus als het jonge paard vooral in rechte lijnen getraind wordt, dan is de druk op zo’n schijf vrijwel gelijk. De groeischijven in de wervelkolom zijn verticaal gepositioneerd. Als je daar als ruiter met je gewicht druk op geeft, wordt de groeischijf vaak niet in zijn geheel met dezelfde druk belast. Al helemaal niet wanneer het paard eigenlijk nog niet sterk genoeg is om een ruiter goed te dragen en daardoor verstijfd in zijn rugspieren.

Geplaatst in Divers en getagd met .