Nieuwsflits – Somatics

30 mei 2021

In april 2020 stuurde ik de vorige nieuwsbrief. Toegegeven, dat is te lang geleden!

Als gevolg van de corona maatregelen was ’t het afgelopen jaar echt wel op momenten rustiger en dus was er tijd genoeg om iets op papier te zetten. Maar, het is interessant hoe dat werkt. Dan ontstaat het niet. Gelukkig vullen de weken zich nu weer goed en ja, hoog tijd dus om (eindelijk) weer eens iets te delen.

Het boek “Somatics”

Nieuwsflits_Somatics_Thomas HannaThomas Hanna is de schrijver van het boek “Somatics”. Hij deelt hierin zijn mening over en ervaring met fysieke klachten bij mensen die worden toegeschreven aan ouderdom, zoals stijfheid, slechte rug, chronische pijn, moeheid en soms zelfs hoge bloeddruk.
Het gaat over de aansturing van je spieren, die bewust hoort te zijn, maar die over tijd onbewust wordt als gevolg van dagelijkse belasting van het lichaam, een ongeluk, stress etc. Een sprekend voorbeeld zijn de oude, kromme mannetjes en vrouwtjes, zoals je ze in Frankrijk en Spanje tegenkomt op het dorpsplein, die over tijd steeds krommer worden. In plaats van een bewuste controle over spieren, stuurt het zenuwstelsel de spieren (inmiddels) onbewust aan om samen te trekken, dus zonder dat de oude, kromme mensjes dit zelf willen.

Thomas Hanna laat zien dat je de aansturing van je spieren weer bewust kunt maken. Nu verwacht je misschien dat hij die oude, kromme mensjes zich laat rekken en strekken om weer rechter te worden. Maar, hij laat ze juist nog verder buigen om zo de aansturing van die spieren weer bewust te maken. Door de aanspanning van de spieren bewust te vergroten, laten de spieren zich vervolgens beter ontspannen. En dit lost veel houdingsproblemen, pijn en ongemak op.

Carrot stretches, zin of onzin?

Tja, en dan is het hoog tijd om naar het paard terug te keren. Hoe kun je het bovenstaande vertalen naar het paard? Het wierp voor mij een nieuw licht op stretch oefeningen. Want hoewel je het paard daarmee aan één zijde van zijn lichaam vraagt te strekken, moet het paard zijn andere zijde (bewust) aanspannen.
Vervolgens leverde dit de motivatie op om een nieuw artikel te schrijven en toe te voegen aan mijn website “Carrot stretches, zin of onzin?”.
En daarnaast resulteerde het ook in de aanschaf van de boeken “Pilates en stretching voor paarden” van Gillian Higgins en “55 corrective excercises for horses” van Jec Ballou. En zo komt van het één het ander…hopelijk houdt dat nooit op! 🙂

En, verder…

…staan er, naast de behandelingen, inmiddels ook weer een aantal workshops in de agenda en gelukkig gaan de Masterson Method Weekend Seminars binnenkort ook eindelijk weer van start.
En daarnaast ben ik nu een klein jaar bezig om het vervolg traject van de Masterson Method opleiding naar Nederland te halen. Tot nu toe moeten studenten daarvoor naar Engeland of Duitsland. Ik ben verheugd dat Jim Masterson heeft toegezegd vanuit Amerika naar Nederland te komen en dat we het vervolg hier inmiddels aan het plannen zijn!

Tot zover voor nu. Er zitten een aantal onderwerpen in mijn hoofd, dus mijn volgende bericht gaat zeker niet weer een jaar duren! Voor nu, geniet nog even van deze zonnige zondag!

Hartelijke groet,
Masja