De belangrijkste segmenten van de wervelkolom

Zoals veel mensen weten, bestaat de ruggengraat uit een ketting van botjes, “wervels” genoemd. Deze wervels vormen samen de ruggengraat of ook wel wervelkolom.

Segmenten wervelkolom paard_hele wervelkolom
Hoewel de verschillende wervels in de basis op elkaar lijken, zijn ze toch allemaal een beetje anders van vorm. Dit geldt met name voor de wervels van de vijf verschillende segmenten van de wervelkolom.

Halswervels

Segmenten wervelkolom paard_hals_cervicaal

De eerste zijn de halswervels (ook wel “cervicale” wervels genoemd), die de nek en hals vormen. Ieder paard heeft 7 halswervels, net als mensen, muizen en giraffen. Ja, duidelijk, deze verschillen nogal in lengte!
Men verwijst naar de halswervels als C1 t/m C7, wat een afkorting is voor cervicaal 1 t/m 7. C1 maakt de verbinding met de schedel. C1 en C2 (ook wel de “atlas” respectievelijk “axis” genoemd) hebben een speciaal ontwerp, waardoor wij – en paarden ook – met ons hoofd ja kunnen knikken en nee schudden.

Borstwervels

Segmenten wervelkolom paard_borst_thoracaal

Vervolgen we onze route naar achteren, dan zijn de borstwervels (ook wel “thorocale” wervels genoemd) het tweede segment dat we tegenkomen. Zij liggen boven de borstholte. Er zijn evenveel borstwervels als dat er ribben zijn. Mensen hebben er 12, paarden hebben er maar liefst 18! Veel ruimte dus voor hart en longen, wat (mede) verklaart waarom paarden vrij lang heel hard kunnen lopen. In deze context is de documentaire “Inside Nature’s Giants” toepasselijk. Op de pagina “Wist je dit over paarden” staat een link naar betreffende aflevering, waarin wordt ingegaan op de vraag hoe renpaarden zo hard en lang kunnen galopperen.

Lendenwervels

Segmenten wervelkolom paard_lendenen_lumbaal

De lendenwervels (ook wel “lumbale” wervels genoemd) vormen het volgende segment. Dit zijn de wervels die de lendenpartij van het paard vormen. Eronder ligt de buikholte met zijn organen. Standaard wordt dit gedeelte gevormd door zes wervels, maar dit wisselt nog wel eens en daardoor kan het ook zijn dat een paard maar vijf lendenwervels heeft. Naar deze wervels wordt verwezen als L1 t/m L6.

Heiligbeen

Segmenten wervelkolom paard_heiligbeen_sacrum

Vervolgens komen we bij het heiligbeen, ook wel “sacrum” genoemd. Dit is een serie van 5 wervels die, wanneer een paard 3 tot 4 jaar is, vergroeien tot één geheel. Technisch worden deze wervels aangeduid als S1 t/m S5 maar, omdat ze gedurende het langste gedeelte van een normaal paardenleven met elkaar vergroeid zijn, wordt er ook vaak gesproken over het “heiligbeen”.

Het heiligbeen heeft een stevige verbinding met het bekken via verschillende ligamenten. Het bekken vormt de verbinding met het achterbeen via de heup. Let op, het heupgewricht is niet hetzelfde als de heupknobbel, die je goed kunt voelen bij je paard. De heupknobbel ligt meer naar voren. Daar waar je hem voelt op het paard zit je eigenlijk op de hoogte van de laatste één of twee lendenwervels (L5 of L6).

Staartwervels

Segmenten wervelkolom paard_staart_coccygeaal

Het laatste segment wordt gevormd door de staartwervels (ook wel “caudale” of “coccygeale” wervels genoemd). Het aantal ligt meestal rond de 18, maar het kunnen er 15 tot 21 zijn.

Als we al deze wervels samenvoegen, hebben we de wervelkolom. Bovengenoemde segmenten worden niet voor niets apart benoemd. Ze verschillen namelijk niet alleen in plaats, maar ook in bijvoorbeeld vorm en bewegingsvrijheid. Laten we beginnen bij het begin. Hoe verschillen de wervels in vorm? Dit is het onderwerp van het volgende artikel.

Bovenstaande is gebaseerd op een artikel gepubliceerd door Rod & Denise Nikkel, Western Saddle Fit, Canada. Het originele artikel vind je hier. Meer informatie over Rod & Denise lees je hier.